INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Magyarország üdvözli a horvát és szlovén határvita lezárását

InfoRádió / MTI
Magyarország üdvözli a horvát és a szlovén miniszterelnök ljubljanai találkozóján született megállapodást - közölte a Külügyminisztérium. A szlovén kormányfő ma jelentette be, hogy Szlovénia nem akadályozza tovább Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait, mert a két országnak sikerült megállapodásra jutni a határvita kérdésében.

A magyar diplomácia szerint a megegyezés megnyitja az utat a horvát tárgyalási folyamat mielőbbi folytatása és belátható időn belül történő lezárása előtt, amely alapvető jelentőségű az uniós bővítés jövője és a dél-kelet-európai térség stabilitása és fejlődése szempontjából.

A Pirani-öböl hovatartozása feletti vita miatt az öt éve uniós tag Szlovénia tavaly december óta akadályozta több fejezet megnyitását és lezárását Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásain. A Szlovénia és Horvátország között 18 éve húzódó vita alapját az adta, hogy Szlovénia szabadon használható tengeri kijárathoz akar jutni, ezért teljes egészében magának szeretné az öblöt, a horvátok viszont annak felezővonalánál húznák meg a határ vonalát, s ebben az esetben Horvátország és Olaszország felségvizei összeérnének, elzárva a szabad kijárást Szlovénia elől.

A vita rendezése látványosan felgyorsult Ivo Sanader horvát kormányfő júliusi távozása óta. Utódja, Jadranka Kosor már az első, július végén megrendezett kormányfői találkozóján eredményt ért el azzal, amikor megegyeztek róla, hogy még az év vége előtt lezárják a határvitát.

A címlapról ajánljuk