eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország üdvözli a horvát és szlovén határvita lezárását

Magyarország üdvözli a horvát és a szlovén miniszterelnök ljubljanai találkozóján született megállapodást - közölte a Külügyminisztérium. A szlovén kormányfő ma jelentette be, hogy Szlovénia nem akadályozza tovább Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait, mert a két országnak sikerült megállapodásra jutni a határvita kérdésében.

A magyar diplomácia szerint a megegyezés megnyitja az utat a horvát tárgyalási folyamat mielőbbi folytatása és belátható időn belül történő lezárása előtt, amely alapvető jelentőségű az uniós bővítés jövője és a dél-kelet-európai térség stabilitása és fejlődése szempontjából.

A Pirani-öböl hovatartozása feletti vita miatt az öt éve uniós tag Szlovénia tavaly december óta akadályozta több fejezet megnyitását és lezárását Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásain. A Szlovénia és Horvátország között 18 éve húzódó vita alapját az adta, hogy Szlovénia szabadon használható tengeri kijárathoz akar jutni, ezért teljes egészében magának szeretné az öblöt, a horvátok viszont annak felezővonalánál húznák meg a határ vonalát, s ebben az esetben Horvátország és Olaszország felségvizei összeérnének, elzárva a szabad kijárást Szlovénia elől.

A vita rendezése látványosan felgyorsult Ivo Sanader horvát kormányfő júliusi távozása óta. Utódja, Jadranka Kosor már az első, július végén megrendezett kormányfői találkozóján eredményt ért el azzal, amikor megegyeztek róla, hogy még az év vége előtt lezárják a határvitát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×