INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Álomfizetést kap a rektor - levélben tiltakoznak az egyetem dolgozói

Infostart / InfoRádió
A gödöllői Szent István Egyetemen folyó "esztelen pazarlás" megfékezését kérték Hiller Istvántól az intézmény oktatói és kutatói. Az oktatási miniszternek küldött levélben a rektor többmilliós havi fizetését és tízmilliót meghaladó féléves jutalmát állították szembe a tanszékek filléres gondjaival és a döntések hiányában megrekedt programokkal. Az Egyetem rektora szerint javadalmazását nem ő állapítja meg. Solti László az InfoRádiónak azt mondta: évi mintegy 12-13 milliárd forintos állami támogatást kap(az egész költségvetés évi 20 milliárd forint) a 18 ezer hallgatóval és kétezer dolgozóval működő egyetem, amelynek nincs köztartozása.

A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) több oktatója és alkalmazottja levélben fordult Hiller István oktatási miniszterhez, hogy állítsa meg a Gödöllőn folyó "esztelen pazarlást". A levél számos tételt sorol fel, amelyek sok millió forintos új kiadással terhelték meg a SZIE büdzséjét, jóllehet a válság miatt a felsőoktatásban is fő cél a költségcsökkentés - adta hírül az Index hírportál.

A levél szerint az egyetem rektora 4,7 millió forintos fizetést kap, és az állami cégek topmenedzserei között is kiemelkedően magasnak számító havi bér mellett tizennégymillió forintos féléves jutalomban részesült. A rektornak és két elődjének havi négyszázezer forint - életük végéig járó - tiszteleti honoráriumot is megszavaztak.

A levél írói azt is kritizálták, hogy az intézményi átvilágításra 160 millió forintot költöttek, pedig az szerintük semmi eredményt nem hozott. Mindeközben a tanszékeknek filléres gondjaik vannak, és sok program megrekedt.

Solti László, a SZIE rektora az InfoRádiónak azt mondta: a bérek összegét a gazdasági tanács javasolja és a miniszter hagyja jóvá. Hozzátette: bár maga is tagja a tanácsnak, a fizetésről szóló döntésen nem volt jelen.

Az intézmény vezetője nem erősítette meg és nem is cáfolta a levélben szereplő 4,7 millió forintos fizetést, mert mint fogalmazott, ez személyes adat, amit nem kíván nyilvánosságra hozni.

Solti László elmondta: csak egyetlen program rekedt meg az egyetemen, az is azért, mert ötmilliárd forintos beruházásról lett volna szó, és az intézmény most nem tudja vállalni, hogy húsz évig egy viszonylag nagy törlesztőrészletet álljon.

Az intézményi átvilágításról annyit mondott: az még az előző rektori ciklusban indult, és egyáltalán nem volt eredménytelen.

Az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre a minisztérium válasza a következő volt: "A miniszter úrnak írt névtelen levél megérkezett. A tárca erről tájékoztatta az intézmény vezetését. Az ügyben további kérdésekkel az intézmény vezetéséhez lehet fordulni."

A rektori fizetésekkel kapcsolatos érdeklődésünkre a tárca sajtóosztálya a következőket felelte: "A tárca álláspontja szerint az OKM nem nyilatkozik a rektorok fizetéséről, azzal kapcsolatban az intézményeket kell keresni. Az adatokat csak az intézmények adhatják ki."

Hanganyag: Németh Zoltán

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk