eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szomszéd Orsolya: A Jobbik komoly kihívást jelent a Fidesznek

A pártrendszer és a pártpreferenciák megváltoznak - ez a legfőbb következtetése az Európai Parlamenti választásoknak a Nézőpont Intézet elemzője szerint. Szomszéd Orsolya kiemelte: a Jobbik a megszerzett három mandátum révén a politikai élet állandó szereplője lesz. Hozzátette: a Fidesz elsöprő győzelme után eddigi stratégiáját fogja folytatni, ám vissza kell szereznie a Jobbik által elhódított szavazókat.

Változhat a stabilizálódott pártrendszer, módosulni látszanak a 2002-ben és 2006-ban rögzült pártpreferenciák - mondta az InfoRádiónak a vasárnapi EP-választás eredményeit elemezve Szomszéd Orsolya.

A Nézőpont Intézet elemzője kiemelte: a kétpárti berendezkedés átalakulhat a blokkok közötti szavazói vándorlás következtében, míg a Jobbik megjelenése átrendezheti a pártpalettát, de a végleges következtetést csak egy országgyűlési választás után lehet levonni. A liberális pólus eltűnni látszik, a szélsőjobb pedig megjelent, és akár parlamenti mandátumot is szerezhet - tette hozzá.

A Jobbik állandó szereplővé válik

Szomszéd Orsolya hangsúlyozta: a Jobbik jobban szerepelt a várakozásoknál, ennek következtében állandó szereplőjévé válik a politikának, nagyobb médiafigyelmet kap, megszólalási lehetőségei pedig bővülnek. A három mandátum nagyrészt az alacsony részvételnek és a Jobbik-támogatók kiemelkedő aktivitásának köszönhető, valamint annak, hogy a kiábrándultak következmények híján könnyebben adták a pártra szavazatukat - vélekedett az elemző, aki szerint a korábban a Fideszt támogató radikálisak, valamint az MSZP-ből kiábrándultak közül is sokan a Morvai Krisztina vezette listára voksoltak.

A Fidesztől az eddigi irány folytatása várható, de a Jobbik komoly kihívást jelent majd a legnagyobb ellenzéki pártnak az egységes jobboldal megteremtése miatt - hangsúlyozta a Nézőpont Intézet elemzője. Szomszéd Orsolya kiemelte: a Fidesz tarolt a bizonytalanok körében, de ezeknek a megtartása és a Jobbik által megszólított szavazók visszaszerzése fontos feladat lesz a következő választás előtt a párt számára.

Óriási az SZDSZ kudarca

Az SZDSZ eddigi támogatói a Lehet Más a Politika nevű formációra és az MDF-re is átszavaztak - vélekedett a Nézőpont Intézet elemzője, aki szerint SZDSZ kudarca főleg az alacsony részvétel fényében óriási. Szomszéd Orsolya hozzátette: ha Fodor Gábor lemond, az a kormányt is nehéz helyzetbe hozhatja.

Az MSZP vezetése számított erre az eredményre, és az alacsony részvételre hivatkozva pedig azt mondhatják a szocialistáknak, hogy nincs belpolitika jelentősége a voksolásnak - mondta az elemző. Szólt arról is, hogy az előrehozott választás lehetősége a Jobbik eredménye okán is távolodott.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×