eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Politizáló rendőrök: aggályos lehet a Jobbik-Tettrekész megállapodás

Az alkotmány értelmében a fegyveres és rendvédelmi szolgálatot betöltők nem csatlakozhatnak politikai erőkhöz - mondta az InfoRádiónak Arató Krisztina. Az ELTE politológusa szerint a szakszervezetek, amennyiben nem rendvédelmi kategóriába tartoznak, köthetnek politikai pártokkal megállapodásokat. A Jobbik és a Tettrekész rendőrszakszervezet megállapodása esetében az a kérdés, hogy a tiltás csak a személyekre vagy a szervezetekre is vonatkozik-e.

Általában nincs jogi akadálya annak, hogy egy szakszervezet megállapodást kössön egy politikai párttal - mondta az InfoRádiónak Arató Krisztina, az ELTE politológusa. Mint arra emlékeztetett: 1998-ig gyakorlat volt, a választások előtt pártokkal kötöttek megállapodást a szakszervezetek. Az MSZP az MSZOSZ-szel, az MDF pedig a Munkástanácsok Országos Szövetségével.

Abban, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) megállapodást írt alá a Jobbikkal, az az aggályos, hogy a szakszervezet rendőri érdekképviselet - mutatott rá a politológus. Az alkotmány 1994. január elsejei módosítása szerint ugyanis a fegyveres erők, a rendőrség és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos tagjainak tilos politikai pártokhoz csatlakozni és politikai tevékenységet folytatni.

Kifejtette: ezzel kapcsolatban egy magyar ügy már megjárta a strasbourgi emberi jogi bíróságot. Rekvényi László, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára 1994-ben indított egy eljárást, amelyben az európai emberi jogi egyezmény 10-11-es cikkelyeire hivatkozva azt állította, hogy ez alkotmányos tilalom sérti az egyesülési szabadság jogát. Az ítélet 1999-ben született meg: a bíróság helyben hagyta az alkotmány szabályozását, mivel a rendőrség esetében jogos az egyesülési szabadság korlátozása.

Hogy a paktumnak lehetnek-e jogi következményei, ezt nehéz megmondani, az ügyben az igazságügy-miniszter vizsgálatot indított. Az alkotmány nem csak a párttagságot, hanem a politikai tevékenységet is kizárja. Azt kell megvizsgálni, hogy a tiltás csak egyénekre vagy szervezetekre is vonatkozik-e - mutatott rá Arató Krisztina.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×