eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Megszavazta az Országgyűlés az adó-, illetve nyugdíjcsomagot - a nap legfontosabb hírei

Megszavazta az idei adócsomagot az Országgyűlés, és elfogadták a nyugdíjtörvény módosításáról szóló határozatot is. A határozat értelmében az áfa felső kulcsa 20-ról 25 százalékra emelkedik július 1-jétől.

Bevezetnek egy kedvezményes, 18 százalékos kulcsot is, amely a tejre, tejtermékekre, kenyérre, pékárukra, illetve a távhőszolgáltatásra lesz érvényes, de ez utóbbi esetében csak augusztus 1-jétől. A gyógyszerekre, könyvekre, napilapokra vonatkozó 5 százalékos kedvezményes kulcs megmarad. A személyi jövedelemadó alsó sávhatára január 1-jéig visszamenőleg 1,7-ről 1,9 millió forintra emelkedik, a munkáltatói járulék pedig ugyanettől az időponttól - a minimálbér kétszereséig - 5 százalékponttal, 27 százalékra mérséklődik. A táppénz mértéke augusztustól 10 százalékkal csökken. Az Országgyűlés elfogadta a nyugdíjtörvény módosításáról szóló határozatot is. A döntés értelmében az év második felétől megszűnik a 13. havi nyugdíj; a novemberben esedékes részletet már nem folyósítják. A változtatás értelmében bevezetik a nyugdíjprémiumot, változnak a nyugdíjszámítás szabályai és 62-ről 65 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár.

Alkotmányellenes a pécsi határozat Tubesről

Az alaptörvénnyel ellentétesnek találta a katonai radar létesítését kizáró pécsi önkormányzati rendeletet az Alkotmánybíróság. A testület formai okból - december 31-i hatállyal - semmisítette meg a pécsi városi építési szabályozási tervet. A vizsgálatot a Dél-Dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője kezdeményezte, miután megállapította, hogy a rendelet ellentétes több magasabb szintű jogszabállyal, például az országos építésügyi követelményekkel. Az Alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy Pécsett nem volt érvényes alaprendelet, amit az önkormányzat módosíthatott volna, így év végi hatállyal érvénytelenítette az új szabályozást. A Pécs közelében lévő Tubes-hegyre tervezett nagy hatótávolságú katonai radar ügyében a Honvédelmi Minisztérium és civil szervezetek, illetve a pécsi önkormányzat között tavaly májusban közigazgatási per kezdődött.

Kevesebb gabona lesz

Az őszi gabonatermés 30 százalékos csökkenésére számít az aszály miatt a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József az InfoRádióban azt mondta: a repce hozamában is jelentős, mintegy 40 százalékos visszaesés várható. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a termés a csökkenés ellenére is bőven fedezi majd a hazai szükségleteket. A Magyar Agrárkamara közben arról számolt be, hogy felére csökkenhet a tejtermelés az országban a tartósan alacsony felvásárlási ár miatt. A testület úgy véli: ha nem javul a helyzet, az ágazatban 50 százalékos létszámleépítés is bekövetkezhet. A Magyar Agrárkamra emlékeztetett arra: egy éven belül több mint 30 százalékkal, literenként 55-61 forintra csökkent a nyerstej felvásárlási ára, ami nem fedezi a termelői önköltséget.

Megduplázta negyedéves nyereségét a Richter

Éves szinten megduplázta első negyedévi nyereségét a Richter Gedeon Nyrt; a társaság március végéig mintegy 21 és fél milliárd forint adózott nyereséget ért el; ez mintegy 100 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Az eredmény döntően az árfolyamnyereségnek köszönhető. A nemzetközi szabvány szerint készült konszolidált gyorsjelentésben a gyógyszercég 7,6 százalékos éves növekedéssel 61 milliárd 340 millió forint árbevételről számolt be. Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója később az InfoRádióban elmondta: egész évben a forgalom csökkenésére számítanak. Hozzátette: csoportszinten hasonló tendencia várható, de ez nagymértékben függ a helyi valuták, illetve a dollár/euró árfolyam alakulásától.

Soros szerint túl vagyunk a nehezén

Soros György szerint a világgazdaság már túljutott a válság nehezén, és hamarosan megindulhat a növekedés. A magyar származású üzletember a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta: a helyzet Ázsiában, ezen belül Kínában javulhat először, és mivel a kommunista ország gazdasági szuperhatalomként fokozatosan átveszi a vezetést az Egyesült Államoktól, Peking hamarosan politikai színtéren is maga mögé utasíthatja Washingtont. Soros György úgy vélte: a 16 országot magában foglaló euróövezet túl fogja élni a válságot; mint mondta: most lehetett látni, hogy a közös fizetőeszköz mekkora előnyt jelent a gyengébben teljesítő országok számára.

Új influenza: 56 halálos áldozat Mexikóban

Mexikóban 56-ra emelkedett az új típusú influenza halálos áldozatainak száma. Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi összesítése alapján így világszerte már 61 ember halálát okozta a kór. Az új influenza Mexikóban több mint 1600 embert betegített meg. Európában továbbra is Spanyolországból jelentették a legtöbb új influenzás megbetegedést. A WHO adatai alapján eddig csaknem 4700 bizonyított fertőzést regisztráltak 30 országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×