eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bajnai tárgyal és titkolózik

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt folyamatosan tárgyal a miniszterekkel, államtitkárokkal az új kormány kialakításával, illetve a válságkezeléssel kapcsolatos kérdésekről. Az irodájából távozó miniszterek szerint a megbeszélésen nem volt szó személyi kérdésekről. Közben a sajtó találgat a változásokról, miközben az érintettek nem hajlandóak nyilatkozni. A Népszabadság szerint, ha Kiss Péter marad, Szekeres Imre és Hiller István is megtarthatja a posztját. Más sajtóhírek alapján bizonytalan még Veres János jövője, míg Szűcs Erika, Molnár Csaba és Draskovics Tibor távozhat.

Bajnai Gordon stábjából egyelőre csak a kabinetfőnök személye biztos: Ficsor Ádám helyett Szigetvári Viktor, az MSZP korábbi kampányigazgatója lesz az - írta az Index. Szigetvári Viktor ezt meg is erősítette.

A jelenlegi kabinet miniszterei közül jó páran már hétfőn felkeresték a leendő kormányfőt. A Népszabadság információi szerint megfordult Bajnai Gordonnál államtitkára kíséretében Gráf József agrárminiszter, Szabó Imre környezetvédelmi, valamint Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter is, illetve Molnár Károly, aki a kutatás-fejlesztésért felel.

A megjelentek az eddigi munkájukról számoltak be, illetve az elmaradt intézkedésekről, de azt a lap információi szerint egyik jelenlegi miniszter sem tudhatta meg, lesz-e helye az új kormányban.

Kedden is egész nap egymásnak adták a kilincset a miniszterek az MSZP kormányfő-jelöltjének irodájában. Bajnai Gordon állítólag azt kérte a szocialistáktól, hogy a kulcspozíciókra ő jelölhessen tárcavezetőket, így feltételezhetően személyi kérdésekről is tárgyaltak, bár ezt a délelőtti első vendég, Kiss Péter kancelláriaminiszter az ülésről távozóban cáfolta. A kormányprogramról beszélgettünk, hiszen az, amit eddig megismert a közvélemény, a rövid távú válságkezelés lépései - mondta.

Simon Gábor, a szociális tárca államtitkára is azt mondta, hogy csak helyzetelemzést adtak, és tájékoztatták Bajnai Gordont a legfontosabb minisztériumi programokról. Azzal kapcsolatban, hogy az SZDSZ vérfrissítést szeretne a kabinetben, Simon Gábor hangsúlyozta, ez nem koalíció, hanem csak egy parlamenti együttműködés.

Bajnai Gordon találkozott az oktatási tárca vezetőivel is. Hiller István miniszter csak annyit mondott, hogy a köz- és a felsőoktatás szakmai kérdéseiről adtak egyfajta státuszriportot. Veres János pénzügyminiszter és államtitkára, Keller László a találkozó után nem akartak nyilatkozni.

A kiszivárgott információk szerint Bajnai Gordon a Miniszterelnöki Hivatal élén álló Kiss Pétert, Szekeres Imre honvédelmi és Hiller István oktatási minisztert tartaná meg. A leendő kormányfő ugyancsak igényt tart a környezetvédelmi tárca élén álló Szabó Imre munkájára, és megtartaná Székely Tamás egészségügyi minisztert, és Gráf Józsefet is.

Sajtóhírek szerint azonban nem számíthat miniszteri posztjának megtartására Veres János pénzügyminiszter, Szűcs Erika szociális, valamint Molnár Csaba infrastrukturális miniszter mellett Szilvásy György titokminiszter és Draskovics Tibor igazságügyi tárcavezető sem.

Hogy helyükre kik kerülnek, az hivatalosan csak április 14-e, azaz a miniszterelnöki eskü letétele után ismerhető meg, mint ahogy Bajnai részletes programja is, bár ez az MTI információi szerint napokon belül elkészül.Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy érzése szerint nem marad a miniszteri poszton. A Népszabadság szerint , ha Kiss Péter kancelláriaminiszter marad, Szekeres Imre és Hiller István is megtarthatja miniszteri posztját.

Az Index hozzátette: Bajnai Gordon egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy kiket szeretne kormányában látni, csak annyit tett világossá, hogy a válságkezelésben érintett tárcák - a pénzügyi, gazdasági, szociális és az igazságügyi - élén szakembereket látna legszívesebben. Az internetes portál úgy tudja, Veres János biztosan nem lesz pénzügyminiszter, a poszt esélyeseként Oszkó Pétert, a Reformszövetség egyik programalkotóját emlegetik.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Veres gazdasági miniszter lehet, a Népszabadság szerint azonban távozik a kormányból. Ez utóbbit valószínűsíti, hogy az SZDSZ - bár Fodor Gábor tagadta, hogy bárkit ki akarnának fúrni a kormányból - jelezte, hogy Verest nem látnák szívesen a kormányban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×