eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Egy kamionnyi mobilt loptak, börtönbe kerülnek

Tizenhárom férfit ítélt jogerősen börtönre a Pécsi Ítélőtábla, amiért elloptak egy kamionnyi, félmilliárd forint értékű félkész mobiltelefont.

Szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában azt a tizenhárom férfit, akik ellopták a pécsi Elcoteq Kft. mintegy félmilliárd forint értékű félkészmobiltelefon-szállítmányát 2007-ben Jánosmajor és Nagydorog között.

A táblabíróság Tóth Sándor vezette büntető tanácsa a vádlottakat szerepüktől függően felbujtóként, bűnsegédként, vagy társtettesként, különösen nagy értékre elkövetett lopásban, orgazdaságban és bűnpártolásban találta bűnösnek.

Az ítélőtábla a bűncselekmény értelmi szerzőjét, Nyevrikel István első rendű vádlottat 6 év börtönbüntetésre és 33,2 millió forint vagyonelkobzásra ítélte, társai közül még kilencen kaptak 3 év 2 hónap és 5 év 2 hónap közötti letöltendő börtön-, illetve fegyházbüntetést, hárman pedig 1 év és 1 év 4 hónap közötti felfüggesztett szabadságvesztést.

Az elsőrendű vádlotton kívül a bíróság még két elkövetőt sújtott 840 ezer, illetve 1,9 millió forint vagyonelkobzással, többen pedig 100 ezer és 300 ezer forint közötti pénzmellékbüntetést kötelesek fizetni.

A táblabíróság egyébként a tizenháromból tíz vádlott büntetését súlyosította az ügyben korábban elsőfokon eljárt Tolna Megyei Bíróság határozatában foglaltakhoz képest.

A tényállás szerint Nyevrikel István 2006 őszén határozta el, hogy barátai, ismerősei, valamint az általuk beszervezett társak segítségével ellopja az elektronikai termékeket gyártó, finn tulajdonú multinacionális vállalat egyik, Pécsről indított félkész mobiltelefon-szállítmányát.

Miután a férfiak tisztázták egymás között a feladatokat és felkészültek a bűncselekményre, az akció időpontjául 2007. január 28-át tűzték ki. Egyikük rendőrnek öltözve Jánosmajor és Nagydorog között megállította a cég kamionját, s amikor a sofőr kiszállt, az addig a közelben megbújt társai rátámadtak a vezetőre, akinek kezeit ragasztószalaggal átkötötték, szemét, arcát leragasztották, majd a vezetőfülkében letérdepeltették, fejét kabáttal letakarták.

A tolvajok a kamiont egy bekötőútra vitték, ahol abból 448 millió forint értékű, összesen kilenc és fél raklapnyi félkész mobiltelefont pakoltak át egy kisteherautóba. A sofőrt ezután a kamion rakterébe vezették és rácsukták az ajtót, majd elmenekültek. Mivel a férfit nem zárták be "szakszerűen", hamar kiszabadult, a közeli Sárkeresztúrra futott és értesítette a rendőrséget.

Az elkövetők a lopott árut bűntársak segítségével egy pusztavámi ingatlanban tárolták, s hozzáláttak az értékesítéshez. Mobilkereskedő vállalkozóval közreműködve mintegy 6-7 ezer darabot adtak el a félkész mobilokból több mint 36 millió forint értékben.

A társaság azonban még az év elején rendőrkézre került, miután február 5-én tolnai rendőrök Algyő közelében megállították azt a 148 millió forint értékű szállítmányt, melyet több tolvaj Szegeden akart értékesíteni.

Bár az elkövetők nagy része bíróság előtt felelt tetteiért, az ügynek volt 2-3 résztvevője, akiknek kilétére nem derült fény és az áru egy részének értékesítéséből származott pénz nagy része sem került elő.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×