eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

"Elmaradt a katarzis a rendszerváltás után"

A politikában és az irodalomban is elmaradt az a katarzis, amelynek a rendszerváltást kellett volna követnie - mondta az InfoRádióban Pécsi Györgyi. Az irodalomkritikus szerint Magyarország húsz évvel a rendszerváltás után ismét abba a helyzetbe jutott, hogy meg kell szólalniuk az íróknak, és állást kell foglalniuk alapvető erkölcsi kérdésekben.

A magyar írók széles köre tevékenyen részt vett a rendszerváltás előkészítésében - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó irodalomkritikus, hozzátéve: mindenki azt várta, hogy az írók a változás után fel fogják dolgozni az eseményeket. Pécsi Györgyi szerint azonban ez nem történt meg, és a politikai, valamint az irodalmi életben is elmaradt a katarzis, amelynek a rendszerváltozást kellett volna követnie.

A kritikus úgy véli: érdekes folyamat játszódott le 1989 előtt. Volt néhány év, amikor a magyar társadalom eufóriában élt, utána azonban visszazuhanás volt megfigyelhető, mert nem történt meg a társadalmi rendszerváltozásban a múlt elszámoltatása, és a privatizáció sem úgy alakult, ahogy azt várni lehetett. Az emberek csalódtak, és ez a csalódás változó intenzitással ugyan, de folyamatosan tart - hangsúlyozta a szakértő.

Pécsi Györgyi úgy véli: azért merült fel újra az igény, hogy megszólaljanak az írók, mert a társadalom vezetői nem teljesítették azt, amit elvártak tőlük. Abba a helyzetbe jutottunk, hogy az íróknak újra meg kell szólalniuk és állást kell foglalniuk - hangoztatta az irodalomkritikus.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×