eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jelentősen túllépett Gyurcsány programján a Reformszövetség

A versenyképesség javítása és a növekedés gyorsítása érdekében 2013-ig a jelenlegi 50 százalékos költségvetési centralizáció 8 százalékpontos csökkentését javasolja a Reformszövetség, s ezzel összesen 2 220-2 300 milliárd forinttal csökkentené az állami jövedelem-elvonást - ismertette a Reformszövetség programját Békesi László a gazdaságpolitikai munkacsoport vezetője a Magyar Tudományos Akadémián. A miniszterelnök szerint a program imponáló, de egyben rémisztő is.

Az elmúlt 18 év jövedelem elosztó politikája helyett a növekedést serkentő versenyképességet javító politikára van szükség - szögezte le az alapelvet Békesi László. A volt pénzügyminiszter szerint ezt szigorú fiskális és jövedelempolitikával, valamint növekedést segítő monetáris politikával kellene támogatni.

Jelentősen csökkenő állami kiadások

Az újraelosztás 8 százalékpontos csökkentése révén a magyar gazdaság növekedési üteme 1,5 százalékponttal gyorsulna, amellyel 3-4 százalékot érhetne el, és az egyensúlyt megtartva finanszírozható lenne Magyarország, fogalmazott Békesi László.

A program 260-280 forintos euró árfolyammal és évi 2,5 százalékos inflációval számol azzal kiegészítve, hogy minden 10 forintos árfolyamgyengülés egy-egy százalékponttal nagyobb inflációt jelent.

Békesi László 2009. második félévi ERM-II. csatlakozással és 2012. évi, legrosszabb esetben 2013. évi euró csatlakozással számol.

Jelentős járulékcsökkentés

A Reformszövetség emellett öt százalékponttal mérsékelné az idén a munkáltatói járulékterheket; a csökkentés jövőre további 3, majd 2011-ben még 2 százalékpont lenne.

Oszkó Péter, az adó- és járulékprogramért felelős munkacsoport vezetője a Magyar Tudományos Akadémián elmondta: a 18 százalékos személyi jövedelemadó felső határát már ebben az évben évi 5 millió forintra emelnék a jelenlegi 4 százalékos különadó megszüntetése mellett.

A Deloitte elnök-vezérigazgatója közölte: a munkáltatói járulékcsökkentés ellentételezéseként a program 2010-tol ajánlja a tételes egészségügyi hozzájárulás emelését a jelenlegi 1.950-rol 5.000 forintra, a 20 százalékos általános forgalmi adót pedig átmeneti jelleggel 24 százalékra növelnék.A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint az állam működési kiadásainak csökkentése járulhat hozzá legnagyobb mértékben a költségvetési kiadások lefaragásához. Palócz Éva az államháztartási kiadáscsökkentésre vonatkozó programot ismertetve a Magyar Tudományos Akadémián azt mondta: a tárcák vezetőit nagyobb szabadsággal, egyúttal nagyobb felelősséggel kellene felruházni az általuk vezetett minisztérium gazdálkodásában. Úgy vélte: meg kell szüntetni a felesleges állami háttérintézményeket, valamint jelentősen meg kell nyirbálni az önkormányzati képviselők juttatásait.

Jelentős lemaradás az innováció terén

A Reformszövetség reálgazdasági munkacsoportjának vezetője szerint a foglalkoztatás, az innováció, a kis- és közepes vállalatok, valamint a közlekedés stratégiai fejlesztése járulhat hozzá leginkább az ország versenyképességének javításához.

Chikán Attila előadásában úgy vélte: Magyarország az innováció területén nagy lemaradással küszködik, és meglehetősen rossz az oktatási rendszer. Hozzátette: ezért a Reformszövetség egyebek mellett a felsőoktatási és kutatási intézmények teljesítményközpontú átalakítását, a K+F tevékenység hálózatosítását, a kutatási és az üzleti szféra kapcsolatának elmélyítését szorgalmazza.

Gyurcsány: Imponáló és rémisztő is a program

Imponálónak, de társadalmi hatását tekintve esetenként rémisztőnek nevezte a Reformszövetség gazdaságpolitikai programját a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc, miután a szervezet által készített 2013-ig szóló gazdaságélénkítő tervekről egyeztetett, elmondta: a javaslatot a következő hetekben pontról pontra elemzik.

Hozzátette: az egyeztetés egyik tanulsága az, hogy az általa eddig bejelentett intézkedések iránya helyes, de a Reformszövetség ennél radikálisabb intézkedéseket javasol a kormánynak.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×