eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Többször is felvehetik a segélyeket különböző lakcímeken

Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter a szociális számla bevezetésétől várja azt, hogy ellenőrizhetővé válik a támogatottak valódi anyagi helyzete. Így elkerülhető lesz, hogy egyesek több címen jussanak állami juttatásokhoz. Szűcs Erika az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a tárcája által vállalt 60 milliárd forintos megtakarítás elérhető. Várakozásai szerint nem nő 400 ezer fölé a regisztrált munkanélküliek száma Magyarországon.

Meg kívánja tartani a kormány a családtámogatás univerzális jellegét: az továbbra is alanyi jogon járna minden gyermekes családnak - közölte a szociális és munkaügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Szűcs Erika elmondta: megmaradnak a gyermekvállaláshoz ma kötődő juttatások, de bekerülnek az adórendszerbe, így javul a célzottságuk. A támogatások - például a családi pótlék, a gyes és a gyed - ezáltal a bruttósítás után adóterhet nem viselő járandóságokká válnak, de az összes jövedelembe beszámítanak majd.

A további pénzbeli ellátások jelenleg is rászorultsági alapon járnak, ez azonban nehezen ellenőrizhető: nemcsak azért, mert nehéz megállapítani, kinek mekkora a jövedelme, hanem mert azt sem lehet pontosan tudni, ki hányszor jelentkezik be a rendszerbe különböző lakcímeken - magyarázta a szociális és munkaügyi miniszter. Megjegyezte: éppen ezért tartják kulcsfontosságú a szociális számla bevezetése.

Szűcs Erika úgy véli: ezzel átláthatóvá és dokumentálhatóvá válna a rendszer, és ellenőrizhetővé a jövedelmek. Hozzátette: egyelőre nem lehet tudni, mekkora megtakarítást hoz majd a számla megvalósítása, mivel ma még nem központilag, hanem legalább négy helyen döntenek arról, ki kaphat rászorultsága révén pénzbeli ellátást.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy tárcája ezermilliárd forintos költségvetéséből - amelyből 600 milliárd jut családtámogatásra - el lehet érni a vállalt 60 milliárdos megtakarítást. Ettől senki sem fog az ellehetetlenülés szélére sodródni - közölte Szűcs Erika.

Négyszázezren munka nélkül?

Decemberben és januárban erőteljesen romlottak a munkaerőpiac kilátásai: a két hónapban 30-30 ezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma - mondta a szociális és munkaügyi tárca vezetője, aki szerint, mivel a kormány a vállalatok számára kedvező és komoly anyagi hátterű programokat indít,  nem nő 400 ezer fölé a munkanélküliek száma Magyarországon.

Továbbra is nagyon nehéz megbízhatóan előre jelezni a munkaerőpiaci folyamatokat: az Európai Unió 9-9,5 százalékosra teszi a várható munkanélküliséget Magyarországon - fűzte hozzá Szűcs Erika. A miniszter elmondta: az év végén maga is optimistább volt, mivel a kormányok rengeteg pénzt öltek a pénzügyi válság hatásainak csillapításába, a gazdaság azonban egyelőre nem reagált az új lehetőségekre.

Azokon a területeken, a Közép- és Nyugat-Dunántúlon, ahová elsőként gyűrűzött be a válság, már javul a helyzet, Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon ugyanakkor most kezdenek igazán megmutatkozni a krízis hatásai - magyarázta a szociális és munkaügyi miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×