eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megint gond van az Ügyfélkapuval

A Firefox böngészőt használóknak, majdnem minden második magyar internetezőnek gondjai lehetnek jelenleg az Ügyfélkapuval. Több adó és járulék bevallásának is 12-én van a határideje. Az Ügyfélkapu üzemeltetőjének igazgatója szerdán mondott le, mivel emberi mulasztás miatt bizalmas személyes adatok kerülhettek illetéktelen kezekbe.

"A nagy forgalomra való tekintettel, ügyintézésének megkönnyítése érdekében a portál címlapjának megtekintése nélkül intézheti ügyfélkapu-ügyeit!" - ez a tájékoztató fogadja a magyarorszag.hu látogatóit. Az utóbbi napok problémái miatt állt át csökkentett üzemmódra a portál, csütörtökön pedig ismét jelentős forgalom várható, mert 12-e bevallási határidő.

A magyar internetezők bő 40%-a (ennyien használnak Mozilla Firefox böngészőt) további nehézségekkel is szembesülhet.  A kezdőoldalról továbblépve a Mozilla Firefox böngészőben mind a magyarorszag.hu kormányzati portál, mind az ügyfélkapu megnyitásakor a következő üzenet fogad: "A biztonságos kapcsolat sikertelen. A www.magyarorszag.hu érvénytelen biztonsági tanúsítványt használ. A tanúsítvány nem megbízható, mert a kibocsátó tanúsítványa nem megbízható. (Hibakód: sec_error_untrusted_issuer)." A hibaüzenet után nehézkesen, de tovább lehet lépni, viszont az átlagos felhasználót elbizonytalaníthatják a folyamatos figyelmeztetések, miszerint az oldal nem biztonságos.

A kormányzati portál ügyfélkapujának vezetője azután mondott le szerdán, hogy ott emberi mulasztás miatt bizalmas személyes adatok kerülhettek illetéktelen kezekbe. Az üggyel összefüggésben felelősségre vonták az infokommunikációs államtitkárság érintett főosztályvezető-helyettesét is, aki tudott a hétvégi meghibásodásról.

Dedinszky Ferenc, a kormány informatikai biztonsági felügyelője akkor arról tájékoztatott, hogy az ügyfélkapu meghibásodását nem külső támadás, hanem egy új szoftver alkalmazása okozta. A rendszer a jelszóval belépőknek véletlenszerűen lehetőséget adott arra, hogy mások adataihoz is hozzáférjenek. Hangsúlyozta, hogy különleges, illetve titkosított információkhoz a meghibásodás idején sem tudott senki hozzáférni. A történtekkel kapcsolatos vizsgálatok a tájékoztatás szerint néhány héten belül lezárulnak, annak anyagát pedig az ekk.gov.hu oldalon teszik közzé.

Az Ügyfélkapu az állampolgárok egységes ügyfélbeléptető és azonosító rendszere, amelyen keresztül elérhetők a magyar közigazgatás elektronikus szolgáltatásai. A 2005. április 1-jén elindult oldal egyablakos megoldással biztosítja a közigazgatási ügyet intézni kívánók azonosítását, valamint az elektronikusan igénybe vehető szolgáltatások elérését. Hétszázezer regisztrált felhasználója közül legtöbben az adó- és járulékbevalláshoz kapcsolódó szolgáltatást használják. A rendszerben december közepéig mintegy 38 millió dokumentumot továbbítottak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×