eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Molnár Károly: A kutatás-fejlesztéstől függ a gyerekeink jövője

Köznapi nyelven is népszerűsíteni kell a kutatás-fejlesztés eredményeit - hangsúlyozta az InfoRádióban a területért felelős tárca nélküli miniszter. Molnár Károly az Aréna című műsorban a kutatóhiányt nevezte az egyik legnagyobb problémának.

Magyarországon a kutatás-fejlesztés és innováció társadalmi elfogadottsága nem elég jó - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, aki szerint köznapi nyelven is beszélni kell az eredményekről, hogy az "egyszerű" emberek is tudják, a kutatások támogatására szükség van, mert a gyerekeink és unokáink jövője függ ettől. A miniszter példaként kiemelte azt a nyertes projektet, amelynek keretében mangalica-génbankot hoztak létre.

Alapkutatások kellenek, amelyekre alkalmazott kutatásokat lehet építeni, ez lehet a versenyképes ipar alapja - hangsúlyozta Molnár Károly, aki szerint előbb-utóbb elfogynak a kutatók. A kevés pénz mellett legalább akkora gond a humán erőforrás pótlása - tette hozzá.

A tárca nélküli miniszter elmondta: a magyar vállalatok, ha nem is teljes egészében, de beszállítóként részt tudnak venni az olyan nagy projektekben, mint az európai hadronütköztető. A magyar kormány azzal, hogy kinevezett egy embert, aki a tudománypolitikáért, a kutatásért és az innovációért felel, elismerte, hogy ez a terület Magyarországon is fontos - mondta Molnár Károly, aki kiemelte: korábban a feladatokat szétosztották a minisztériumok között, így nem volt egy kézben a stratégia.

A tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a kormány eddig nem vont el pénzt a területtől, mert felismerte, hogy akkor a jövőtől vonna el.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×