eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Aszódi: Földgáz helyett lignit és atomenergia

A magyarországi lignitvagyon kihasználása mellett, a paksi atomerőmű bővítésére is szükség lesz, hogy ne növekedjen tovább az ország földgázfüggősége - mondja az akadémia energetikai bizottságának elnöke. A következő években számos erőművi blokkot le kell állítani, mert nem felelnek meg a környezetvédelmi normáknak - emlékeztetett Aszódi Attila.

Jó stratégiával Magyarország úgy újíthatja meg erőműparkját, hogy közben nem növekszik a földgázfüggőség - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Energetikai Bizottságának elnöke. A következő 15-20 évben négy-hatezer megawatt új kapacitásra lesz szükség - fűzte hozzá Aszódi Attila.

A szakértő szerint a jelenlegi energiapolitika nem ad világos iránymutatást a befektetőknek arról, hogyan kellene átalakítani az energiarendszert, ám az biztos, hogy mivel az ország már most is túlzottan függ az import földgáztól, semmiképpen sem szabad tovább növelni ezt a függőséget - jegyezte meg.

Aszódi Attila szerint az államnak lenne eszköze arra, hogy a kívánatos irány felé terelje a befektetőket. Nagyon sok múlik a szabályozási környezeten: ma például vannak olyan jogszabályok, amelyek gátolják bizonyos megújuló energiaprojektek indítását - magyarázta.

Határozott politikát kell hirdetni és megmutatni a prioritásokat, amihez ösztönzőket is lehet csatolni, hiszen jó programokkal lehet a befektetőket úgy orientálni, hogy az az országnak, a környezetnek és a gazdaságnak is jó legyen - hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia Energetikai Bizottságának elnöke.

A következőkben fontos lenne, hogy az itthon is megtalálható fosszilis energiahordozót, a lignitet nagyobb hatásfokkal használják fel - magyarázta Aszódi Attila. Megjegyezte: a földgáztüzelésről nem lehet lemondani, ám más irányba kell továbbfejleszteni a rendszert.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×