eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Már mindenhol van áram a Dunántúlon

Helyreállt az áramszolgáltatás az Észak-Dunántúlon, ahol a vasárnap éjszakai és hétfő hajnali viharos idő miatt 23 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. ügyvezető igazgatója szerint a január végi többnapos áramkimaradást a rendkívüli időjárással indokolta. Ha valóban ez okozta a hiányt, a cégnek nem kell kötbért fizetnie.

Január végén napokon át mintegy ötvenezer fogyasztó nem jutott áramhoz az Észak-Dunántúlon, hétfőn pedig Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében összesen 89 településen, 23 ezer háztartásban nem volt áram.

Az E.ON energiaszolgáltató észak-dunántúli ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta: a hibák nagy részét hétfőn kijavították, csak Ajka egyik városrészében maradt néhány száz felhasználó áram nélkül. Kedden délután azonban már itt is biztosították az áramellátást.

Patay László a korábban történt többnapos áramkimaradásról azt mondta az InfoRádiónak, hogy szinte biztosak abban: az energiahivatal megállapítja majd, hogy a rendkívüli időjárás miatt nem volt szolgáltatás, így ezért nem kell kárpótolniuk a fogyasztókat.

Bár az üzletszabályzatuk szerint az egyszerű hibákat 12, az összetettebbeket pedig 18 órán belül elhárítják, január végén sokan több napon át maradtak áram nélkül. A szerződések szerint a vállalatnak kötbért és kártérítést kell fizetnie, ugyanakkor Patay László azt mondta: ha az időjárás miatt akadozik a szolgáltatás, az mentesíti a céget ezen összegek kifizetése alól.

Hivatalosan még sem a Magyar Energia Hivatal, sem az Országos Meteorológiai Szolgálat nem készítette el jelentését. Az OMSZ munkatársa ugyanakkor korábban az InfoRádióban azt mondta: a január végi időjárás nem nevezhető rendkívülinek, a lehullott hó fajsúlya 30 százalékkal volt nagyobb az átlagosnál, ilyen eset az elmúlt tíz évben már többször előfordult.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×