eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Van-e alternatívája a BKV-s buszlízingnek?

Ezer új buszt lízingelne egyetlen gyártótól ötéves cserekonstrukcióban a BKV. Mindez 60-80 milliárd forintjába kerülne Budapestnek. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a főpolgármester arra kérte a BKV vezetőjét: adjon más alternatívát is, hogy a fővárosnak legyen összehasonlítási alapja a döntéshez.

További alternatívákat kért a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn a BKV Zrt. vezérigazgatójától az ezer új autóbusz beszerzéséről szóló javaslata kapcsán - közölte az InfoRádióval a Városháza kommunikációs igazgatója.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a részletesen kidolgozott operatív lízinget, bérleti konstrukciót tartalmazó előterjesztést első olvasatban tárgyalta a kabinet. A BKV vezetése vállalta, hogy többféle modellt is kidolgoz, egyebek mellett a különböző futamidőket és kevesebb jármű beszerzésének lehetőségét is megvizsgálja - tette hozzá.

Nyáry Krisztián kifejtette: a kabinet az év elején kérte fel a BKV vezetését arra, hogy dolgozzák ki a korábban vázlatosan ismertetett buszbeszerzési koncepciót. A Kocsis István vezérigazgató által benyújtott anyag rögzíti, hogy a BKV jelenleg 1.399 saját busszal és 110, alvállalkozó által üzemeltetett járművel látja el napi feladatait. A buszpark átlagos életkora 15,4 év, naponta 200-300 üzemzavar jelentkezik emiatt. A nemrég vásárolt 150 Volvo-busz nélkül a régi járművek átlagéletkora 16,8 év lenne.

A koncepció a jelenlegi buszpark felújítását és a tartós bérlet, operatív lízing lehetőségeit hasonlítja össze. A BKV szerint a felújítás nem jelent műszakilag gazdaságos alternatívát, ugyanis a buszok elhasználódása oly mértékű, hogy a fődarabok cseréjével kiegészített alvázcserére lenne szükség, és ez már nem érné meg.

Nyáry Krisztián kiemelte: a javaslat ezer új busz operatív lízingjére, ötéves csereintervallumra és egyetlen szállító kiválasztására vonatkozik. E konstrukció teljes nettó értéke 60-80 milliárd forint lenne - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×