eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Olajos: A gázártámogatás a fejlődés gátja

Megszüntetné a lakossági gázártámogatást, és inkább a megújuló energiák használatát ösztönözné az MDF európai parlamenti képviselője. Olajos Péter szerint hamarosan véget ér a "gázkorszak"; és bebizonyosodik a megújuló energiák előnye.

A környező országokban sehol sem támogatja az állam a lakossági gázfogyasztást - mutatott rá az InfoRádióban Olajos Péter, a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti képviselője -, Magyarországon ugyanakkor idén 83 milliárd forintot fordít erre az állam.

Szerinte ez akadálya az alternatív energiaforrások használatának elterjedését.

Eközben a gáz egyre drágább energiaforrás, míg néhány évvel ezelőtt 150 dollárba került 1000 köbméternyi mennyiség, jelenleg 450 dollár.

Olajos Péter elmondta azt is: Európa évente 500 milliárd köbméter gázt használ, a szükséglet pedig az előrejelzések szerint 20 éven belül akár 30 százalékkal is nőhet. Szavai szerint a "gázkorszaknak" mégsem a gázhiány fog véget vetni, hanem az, hogy a gáz árának folyamatos emelkedésével egyéb energiaforrások relatív ára csökkenni fog.

Lekerülnek a polcokról a hagyományos izzók

Hamarosan lekerülnek a boltok polcairól az energiapazarló termékek, az Európai Bizottság az izzók átvizsgálása után most a többi háztartási cikket veszi górcső alá - mondta Olajos Péter.

A politikus hangsúlyozta: egyetlen energiatakarékos izzóval az élettartama, azaz nagyjából 6 év alatt 20 ezer forintot lehet megtakarítani.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×