eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fidesz: a kormány egyre rosszabb helyzetbe hozza a vállalkozásokat

A Fidesz szerint a következő hónapokban még több cég mehet csődbe, mert a kormány semmit nem tesz a vállalkozások megsegítésére - mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Tukacs István kormánybiztos szerint a Fidesznek a mélyülő globális gazdasági válságról is csak az jut eszébe, hogy a kormányt támadja.

Pelczné Gáll Ildikó azt mondta, hogy a kormány egyre rosszabb helyzetbe hozza a vállalkozásokat, amelyek piac nélkül maradnak, megfojtják őket a magas adók és járulékok, a bürokratikus terhek, majd hozzátette: szerinte csak egy teljes politikai és gazdasági fordulat mentheti meg a vállalkozásokat.

A sokak által hiányolt nemzeti egység legfőbb akadálya maga a kormány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - közölte.

Mint mondta, a kormány alkalmatlansága miatt, a magas adó- és járulékterhek következtében 2008 utolsó negyedévében negatív rekordot döntött a csődök száma, hiszen 3.400 cég ellen indult felszámolási eljárás, idén januárban pedig 1.400 vállalat jutott csődbe. Hozzátette: ebben nyilván a gazdasági válság következményei is ott vannak, de az is, hogy a kormány semmit sem tesz a vállalkozások megsegítésére.

A fideszes politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy ez csak a csődhullám kezdete, a következő hónapokban még magasabb számok várhatók, mert a magyar vállalkozásoknál tipikus, hogy láncban vállalják a megrendeléseket, ami azt jelenti, hogy láncban is fognak bedőlni.

Pelczné Gáll Ildikó kiemelte: ma Magyarországon 500 milliárd forint körül van a lánctartozások összege, ezért akkor is tönkremehet egy vállalkozás, ha van megrendelése.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett: a vállalkozások már régen világossá tették, hogy adó- és kamatcsökkentésre van szükség, mert enélkül elbocsátásokra kényszerülnek.

A kormány azonban - folytatta az ellenzéki képviselő - ahelyett, hogy cselekedett volna, "Balatonőszöd óta egy bukott miniszterelnök hatalomban tartásával foglalkozik", ennek rendel alá mindent, a megszorítások következményeit pedig a vállalkozásokkal és az emberekkel fizetteti meg.

Szerinte most egy újabb megszorító csomag bontakozik ki a 13. havi nyugdíj eltörlésével, a családi pótlék elvételével, az áfaemeléssel, az ingatlanadó bevezetésével, valamint a gyes és a gyed időtartamának csökkentésével. Hangsúlyozta, hogy átfogó társadalmi reformot csak a társadalom többségének bizalmát élvező kormány tud végrehajtani, a jelenlegi kabinet azonban alkalmatlan a "maga keltette válság" kezelésére, csak látszatintézkedéseket tesz, és folyamatosan "blöfföl".

"A Fidesznek mindenről ugyanaz jut az eszébe"

Tukacs István, a Gazdasági Válságövezetek Kezelésével Összefüggő Kormányzati Tevékenység Összehangolásáért Felelős kormánybiztos szerint a Fidesznek a mélyülő globális gazdasági válságról is csak az jut eszébe, hogy a kormányt támadja.

Bár a Fidesz folyamatosan nyilvánvalóvá teszi, hogy azonnal kormányozni akar, arról mélyen hallgat, hogy hogyan tud és akar segíteni az országnak, a vállalkozásoknak, hogy minél kevesebb áldozattal vészeljék át a válságot - írta a kormánybiztos az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Tukacs István közölte: az ellenzéki párttal ellentétben a kormány vállalja a felelősséget a válság hatásainak enyhítésében, és cselekszik is: a munkahelyek megőrzését és a vállalkozások védelmét szolgáló számos eddigi válságenyhítő intézkedés folytatása mellett folyamatosan előkészíti a további intézkedéseket.

Kifejtette: a kormány a tervek szerint február 15-i ülésén fog tárgyalni azokról a javaslatokról, amelyek a foglalkoztatási rendszer, a szociális ellátások, illetve az adó- és járulékrendszer átfogó megújítását célozzák. A konkrét intézkedéseket a február 16-i parlamenti ülésen fogja ismertetni a kormány, ahol Orbán Viktor ismét élhet azzal az eddig elszalasztott lehetőséggel, hogy végre nyíltan és őszintén, a parlamentben mondja el: ő és pártja hogyan tud és akar részt vállalni a magyar emberek, a munkahelyek és a vállalkozások védelmében - írta Tukacs István.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×