eur:
389.69
usd:
364.29
bux:
68100.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Napi 234 ezerből élnek Gyurcsányék?

Hivatal a korrupció ellen. Országos szinten kudarc a babakötvény. Napi 234 ezerből élnek Gyurcsányék? - Szemlézés a mai lapokból.

A Népszabadság arról ír, hogy a kormány Közérdekvédelmi Hivatal néven önálló és független intézményt kíván létrehozni a korrupció ellen. A napilap szerint a korrupcióellenes csomag része - a hivatal felállítása mellett - egy etikai kódex a közszolgáknak és a lobbitörvény szigorítása is.

A kormány szándékai szerint a parkolóőrök esetleges megvesztegetése ugyanúgy a Közérdekvédelmi Hivatal látókörében lenne, mint a földhivatal vagy az adóhivatal munkája.

Elsősorban azonban a közpénzek becsületes beszedése, elköltése, illetve az állam és az önkormányzatok ügyfeleivel való tisztességes bánásmód lesz az új intézmény dolga. A hivatal vesztegetés vagy más bűncselekmény észlelése esetén feljelentést tesz, máskor maga bírságolhat.

Védi a bejelentőket, sőt, ha a tőlük szerzett információ alapján eljárás indul, és bírságot szabnak ki, ennek arányában jutalmazza is őket.

Meghatározott időtartamra már azokat a cég-, illetve intézményvezetőket is eltilthatja tisztségüktől, akik csak tudván, hogy szabálytalanul működik vezetésükkel a szervezet, eltűrték ezt.

A Közérdekvédelmi Hivatal az elképzelés szerint független lesz, amit az biztosít, hogy feladatait törvény határozná meg, elnökét a kormányfő és a köztársasági elnök együttes jelölése alapján az Országgyűlés választaná meg, egyszerű többséggel.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az első Gyurcsány-kormány által elindított babakötvény-program országos szinten gyakorlatilag zátonyra futott, csak minden hatodik baba rendelkezik Start számlával.

A napilap felhívja a figyelmet, hogy a kabinet babakötvény-programja nem érte el a kitűzött célt, nem ösztönözte a szülői megtakarítást. Ezt támasztja alá, hogy közel három év alatt, 2006. január 1. és 2008. november 30. között a szülők 51 577 Start számlát nyitottak, holott csaknem 300 ezer gyermek született.

Az Index.hu-n arról olvashatnak, hogy Gyurcsány Ferencnek, mint az kedden nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából kiderül, nincsen a bevallási határértéket elérő megtakarítása.

Mindeközben miniszterelnöki és képviselői járandóságán felül - ezek összege meghaladja a havi bruttó 1,5 millió forintot - a 100 százalékban tulajdonában levő Altus Befektetési Zrt. bruttó 114 060 242 forint tulajdonosi osztalékot fizetett neki.

Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta: a kormányfő miniszterelnöki és képviselői fizetését teljes egészében jótékony célokra fordítja - hogy melyekre, arról nem kíván nyilatkozni a szóvivői iroda, mondván a jótékonykodásnál nem cél a PR.

Az Index számításai szerint még így is napi 234 370 forint jutna a kormányfő és "tágabb értelemben vett családja" megélhetésére.A Napi Gazdaság arról ír, hogy az euró januári szlovákiai bevezetése nyomán a jelenlegi, 300 forint körüli forint/euró árfolyamon igen olcsók lettek a Magyarországon árult autók a szlovák vevők számára. Egy Citroën C4 Grand Picasso nettó ára például 5000 euróval alacsonyabb a Dunától délre, mint északra. A szlovákok irigylik a cseheket, ugyanis a korona gyengülése és az óriási árkedvezmények miatt nyugati szomszédaik is jóval olcsóbban vásárolhatnak autót, mint ők.

A portfolio.hu összeállítást közöl a világ legdrágább utcáinak rangsoráról. 2008 közepén a Monacóban található Princess Grace sugárút bizonyult a legdrágábbnak, itt egy egyébként szerénynek mondható ingatlan több mint 41 millió dollárért cserélt gazdát. A második legdrágább utca Hongkongban található, a harmadik a New York-i Ötödik sugárút lett.

A pénzcentrum.hu-n hasonló elemzést olvashatnak. A világ legdrágább városai listán Monte Carlo magasan megőrizte első helyét. A második London, a harmadik Moszkva lett. A legolcsóbb város Kairó, a tanzániai Dar es Salaam és Ecuador fővárosa, Quito. A legkedvezőbb megtérülési mutatókkal Kisinyov, Kairó, illetve Dzsakarta rendelkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×