eur:
389.75
usd:
364.33
bux:
68107.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az elhízás és az egészségtelen táplálkozás is okozhat rákot

Már 13-15 kilogrammos túlsúly is jelentősen növeli a rák kialakulásának esélyét - számolt be a legújabb betegvizsgálatok eredményéről a Fővárosi Szent Imre Kórház Lipid Részlegének vezető főorvosa. Pados Gyula hozzátette: korábban azt gondolták, hogy az elhízás a szív- és érrendszert károsítja elsősorban, ám kiderült: a táplálkozás 35 százalékban felelős a daganatok kialakulásáért.

Míg korábban azt gondolták, hogy az elhízás - és az ennek következtében megemelkedő vérnyomás, vérzsír- és vércukorszint - elsősorban a szív- és érrendszert károsítja, később azonban kiderült, hogy az elhízottak körében sokkal gyakrabban alakulnak ki bizonyos daganatos betegségek - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Szent Imre Kórház Lipid Részlegének vezető főorvosa.

Pados Gyula hozzátette: a 13-15 kilogrammos túlsúlyt cipelő férfiaknál a nyelőcsőrák 53, a pajzsmirigyrák 30, a vastagbél és veserák 24 százalékkal gyakrabban alakul ki. Az elhízott nőket a nyelőcsőrák hasonló arányban veszélyezteti, míg az epehólyagrák és a méhrák megjelenésének veszélye 59 százalékkal nő. A mellrák létrejöttének veszélye a bevitt zsír mennyiségétől függ.

Az elhízás azért növeli a mellrák kialakulásának esélyét, mert a zsírsejtek hormonokat és más anyagokat termelnek. A nyelőcsőrák gyakoribb megjelenésének oka az lehet, hogy az elhízás következtében a rekesz feltolódik, ettől gyakran refluxbetegség jön létre, a gyomorsav kimarja a nyelőcsövet, így könnyebben jelenik meg a daganat - magyarázta a Fővárosi Szent Imre Kórház Lipid Részlegének vezető főorvosa.

Nemcsak az elhízás, hanem maga a táplálkozás is szerepet játszhat a rák kialakulásában: kerülni kell a zsíros húsokat, a füstölt, pácolt árukat, a szabad tűzön készült, odaégett, valamint a túl sós, csípős, fűszeres ételeket - tette hozzá Pados Gyula.

A szakértő megjegyezte: a rákos megbetegedések kialakulásának veszélye 40 százalékkal csökken, ha az elhízott páciens plusz kilóinak tíz százalékát képes ledolgozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×