eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

300 forint alatt stabilizálódott délután az euróárfolyam

A lélektani határnak tartott 300 forint alatt stabilizálódott délután az euróárfolyam.Február közepéig vizsgálja a Magyarországnak nyújtott hitelkeret felhasználását Budapesten a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió delegációja. Minden eddiginél kisebb, Naprendszeren kívüli kőzetbolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. - A nap hírösszefoglalója.

A reggeli negatív rekord után a lélektani határnak tartott 300 forint alatt stabilizálódott szerda délután az euróárfolyam. Reggel a bankközi devizapiacon egy euróért 304 forint 50 fillért is kértek, majd a magyar fizetőeszköz erősödött, elsősorban a profitkivételek és azoknak az elemzői véleményeknek a hatására, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem csökkenti az alapkamatot februárban.

Megérkezett Budapestre a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió delegációja a Magyarországnak nyújtott hitelkeret felhasználásának felülvizsgálatára - közölte a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Pichler Ferenc elmondta: a szakemberek február közepéig maradnak, ez idő alatt tárgyalnak a kormány és a jegybank illetékeseivel. A Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az Európai Unió együttműködésében mintegy 20 milliárd euró összegű hitelkerethez jutott Magyarország. Ebből eddig 6,9 milliárd eurót hívtak le.

Átmeneti időre garanciavállalással segíti az állam azokat, akik lakáshitelt vettek fel, majd a válság miatt, önhibájukon kívül, elvesztették munkahelyüket - jelentette be a kormányszóvivő. Daróczi Dávid a kabinet ülése után elmondta: legfeljebb 2 évig készek garanciát vállalni a csökkentett összegű hitelrészre azoknak az esetében, akik fizetési könnyítést kérnek a bankoktól. Hozzátette: a kormány a pénzintézetekkel egyeztetve jövő szerdáig dolgozza ki a konstrukció részleteit, amely várhatóan minden 2008. szeptember 1-je előtt felvett lakáshitelre vonatkozik majd.

A Fidesz szerint a devizahitellel rendelkezők számára a kormány hitelének visszaállítása jelenhet megoldást, amihez viszont politikai fordulatra van szükség.

Két hét múlva, február 18-án, a Millenárison tartja szokásos országértékelő beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke - jelentette be Martonyi János, a rendezvényt szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke. A szervezet felkérésére Orbán Viktor először 1999-ben, miniszterelnökként tartott országértékelőt.
A korábban jelzett 1,3-1,5 százalék helyett 2,4 százalékos gazdasági visszaesést vár erre az évre az Ecostat. A kutatóintézet legfrissebb előrejelzésében azzal számol, hogy az idén a lakossági fogyasztás mérséklődése is erősödik, a korábban prognosztizált 2 százalék helyett most 2,9 százalékot várnak. Az Ecostat szerint az euró árfolyama 2009 első félévében a 300 forintos szint közelében lesz, de az év végéig - a külső pénzügyi helyzet feltehető javulásával - a kurzus a 270-280-as szintre erősödhet. A prognózisban az is olvasható, hogy az infláció a tavalyi 6,1 százalékról 3,2 százalékra lassul.

Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt jogerősen 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Szabadi Béla volt politikai államtitkárt a Legfelsőbb Bíróság. Az egykori kisgazda politikus ügyében letöltendő börtönbüntetésre tett indítványt az ügyész, a bíróság azonban felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, tekintettel arra, hogy a vádlott ellen 8 éve folyik a büntetőeljárás és gyógyíthatatlan betegségben szenved. Szabadi Bélát - aki az Orbán-kormány idején, Torgyán József minisztersége alatt volt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára - bűnösnek mondta ki a Legfelsőbb Bíróság azért, mert állami cégek vezetőit utasította arra, hogy reklámszerződéseket kössenek a Ferencvárosi Torna Clubbal, illetve azért, mert első osztályú repülőjegyeket vásároltatott a minisztérium titkárságvezetőjének, aki az ügy hatodrendű vádlottja.

Romániában 17,6 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér decemberben, mint egy évvel korábban. A bukaresti statisztikai intézet tájékoztatása szerint a jövedelmek reálértéke 10,6 százalékkal nőtt. A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap közben arról számolt be, hogy 2007-hez képest tavaly egyharmaddal, a GDP-hez viszonyítva 21,2 százalékra nőtt a román államadósság.

Az acél árának csökkenése miatt módosíthatják a Nabucco gázvezeték jelenleg 7,9 milliárd eurós költségvetését. Ezt a kivitelezésre alakult nemzetközi konzorcium jelentette be Ankarában. A múlt héten mintegy 250 millió euró előtámogatást javasolt a Nabucco gázvezetékhez az Európai Bizottság. Az előterjesztést az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Minden eddiginél kisebb, Naprendszeren kívüli kőzetbolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a francia Corot távcső segítségével. Az égitest mindössze 1,75-szor nagyobb a Földnél, miközben az eddig megismert több mint 300 exobolygó nagy többsége óriási gázplanéta. A párizsi tájékoztatón a kutatók elmondták: a bolygó mindössze 20 földi nap alatt kerüli meg központi csillagát, felszínén pedig 1000-1500 Celsius fokos a forróság. Malcolm Fridlund, az Európai Űrügynökség munkatársa hangsúlyozta: a felfedezés segíthet pontosabban megérteni a Föld keletkezésének folyamatát.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×