eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újratárgyalja a Legfelsőbb Bíróság a Postabank-ügyet

Újra kezdi el tárgyalni a Postabank-ügyet a Legfelsőbb Bíróság. Korábban több ítélet is született, amelyeket azonban az ügyészség és a vádlottak is megfellebbezték.

Legutóbb tavaly januárban hozott ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Postabank-ügyben. Akkor hanyag kezelés miatt bűnösnek találta a bíróság a Postabank egykori vezérigazgatóját és vádlott-társait. Ezért Princz Gábort 3,6 millió, míg három társát - vagyis a bank helyettes vezetőit - 1,5 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a bíró.

A bíróság úgy vélte, hogy a vádlottak nem szándékosan okoztak vagyoni hátrányt, az ügyészség viszont úgy látja, hogy nem hanyag, hanem hűtlen kezelés történt; ezért fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. A vádhatóság azzal sem elégedett meg, hogy a vádlottakat pénzbüntetésre ítélte a bíróság, ezért most azt kérik, hogy Princz Gábor és társai felfüggesztett börtönbüntetést kapjanak.

A vádlottak is fellebbezést nyújtottak be az ügyben, ők a felmentésüket kérik.

A bíró már a tavalyi ítélethirdetéskor precedens nélkülinek minősítette, hogy a Postabank-ügyben indult eljárás 11 éve húzódik.

A Fővárosi Főügyészség 2003-ban emelt vádat Princz Gábor és társai ellen. A Postabank elnök-vezérigazgatóját és hat egykori vezető beosztású munkatársát azzal vádolták meg, hogy 1995 és 1997 között szándékosan megszegték a törvényi kötelezettségeiket, hibás üzletpolitikát folytattak, sorozatosan megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet, és mindezzel 34,6 milliárd forintos különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követtek el.

A Legfelsőbb Bíróság kedden folytat le új eljárást az ügyben. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor hirdet most már jogerős ítélet az ügyben a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×