eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tikkasztó hőségtől szenved Ausztrália

Hőhullám sújtja Dél-Ausztráliát, ahol az elmúlt napokban évszázados hőség-rekordok dőltek meg.

Melbourne-ben, ahol jelenleg az ausztrál nyílt teniszbajnokság zajlik, immár harmadik napja 43 Celsius-fokot mértek. Az ausztrál meteorológiai intézet 1855-ös alapítása óta még soha nem volt ilyen meleg. A déli part másik nagyvárosában, Adelaide-ben száz év óta a legmelegebb hetet éli át a lakosság, miután hatodik napja 40 fok feletti hőség van. Ez utóbbiban mérték a nappali és éjszakai csúcsot is: szerdán nappal 45,7 Celsius-fok volt, és a hőmérséklet éjszakára is csupán 33,9 fokra csökkent.

Mindkét városban több ezer lakásban áramszünet volt, mert az elektromos hálózat nem bírta a légkondicionálók okozta terhelést. Melbourne-t, Victoria állam fővárosát és a környékén lévő kisebb városokat erdőtüzek fenyegetik, mivel már 27 napja nem esett az eső. 1965 óta még soha nem volt ilyen hosszú szárazság itt. Rengeteg dolga van a mentőknek is: csütörtökön 1305 alkalommal kellett kivonulniuk, többnyire a hőség okozta rosszullétek miatt. Ez a szokásos igénybevételüknek több mint a kétszerese.

Nem kímélte a pokoli hőség az Australian Open versenyzőit és nézőit sem. Csütörtökön csak úgy tudták lejátszani a mérkőzéseket, hogy a szervezők az első találkozó előtt becsukták a teniszaréna nyitható tetejét.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×