eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nem vette napirendre a parlament önmaga feloszlatását

Nem vette napirendre az Országgyűlés feloszlatásáról szóló Fidesz-KDNP indítványt a parlament a csütörtöki rendkívüli ülésen, miután a sürgős tárgyalást 158 igen és 197 nem ellenében elutasították.

Mivel a sürgős tárgyalást elutasította az Országgyűlés többsége, ezért a napirend kiegészítéséről már nem is szavaztak. Az eredmény várható volt, hiszen szerdán az MSZP és az SZDSZ is jelezte, hogy a csütörtöki napirendre vételt nem támogatják.

A sürgősségi indítványra 181 MSZP-s, 14 SZDSZ-es és két független képviselő: Gyenesei István és Császár Antal mondott nemet, igennel szavazott a Fidesz 129 képviselője, 21 KDNP-s, 7 MDF-es képviselő, valamint a független Tóth András. A parlament feloszlatásáról szóló javaslat így legkorábban a tavaszi ülésszak első napján, február 16-án kerülhet napirendre.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás előtt azt mondta, hogy ma Magyarországnak többségi, cselekvőképes, a választópolgárok bizalmát élvező kormányra és Országgyűlésre van szüksége.

Hangsúlyozta, hogy egy képviseleti demokráciában a "választópolgár az alfája és omegája mindennek", ő az, akinek véleményt kell mondani a pártokról és a kormány munkájáról, ő az, akinek meg kell határozni, hogy kik folytassák az ország irányítását.

A frakcióvezető azt kérte a képviselőktől, tegyék lehetővé, hogy a választópolgárok véleményt mondhassanak a kormány munkájáról. Mint mondta, ha március 8-i hatállyal a parlament feloszlatná önmagát, akkor a köztársasági elnök a költségtakarékosság jegyében a júniusi EP-választással egy időben kitűzhetné az országgyűlési választásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×