eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nabucco: 250 millió euró az uniótól - a nap legfontosabb hírei

Mintegy 250 millió eurós támogatást javasol a Nabucco gázvezetékhez az Európai Bizottság. Az előterjesztést az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A testület emellett 30 millió euróval támogatná a román és a magyar gázrendszerek összekötését, 25 millió euróval pedig a Nagykürtös és Balassagyarmat között tervezett szlovák-magyar vezetéket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Nabucco projektben érdekelt államok képviselőinek keddi, budapesti konferenciáján úgy vélte: az Európai Unió központi pénzintézeteinek 2-300 millió euróval kellene előfinanszírozniuk a beruházást, összességében pedig mintegy kétmilliárd euró uniós támogatásra lenne szükség.

Akár 3 százalék is lehet a GDP visszaesése

A pénzügyminiszter új prognózisa alapján - változatlan feltételek mellett - a GDP 2 és fél, 3 százalékos csökkenésére számít az idén a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a kibővített kormányülés szünetében tartott tájékoztatón hangsúlyozta: az infláció ugyanezen a szinten alakulhat, és továbbra is szeretnék teljesíteni a költségvetésben eredetileg kitűzött, 2,6 százalékos hiánycélt. A kormányfő a Népszabadság információira utalva félretájékoztatásnak nevezte, hogy a válságkezelő csomag fő tétele egy körülbelül ötszázalékos járulékcsökkentés lehet. Megismételte: álláspontja szerint nincs lehetőség radikális adócsökkentésre, az adószerkezet átalakítására viszont - ha ez együtt jár a szociális és foglalkoztatási, valamint közteherviselési reformmal - szükség lenne.

Kérdéses az Országgyűlés feloszlatásának napirendre vétele

Két szavazás után kerülhet napirendre a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen a Fidesz Országgyűlés feloszlatására vonatkozó javaslata - közölte a Házelnök. Szili Katalin a házbizottság soron kívüli ülése után azt mondta: először a sürgősségről, majd a napirendre vételről voksolnak a képviselők. A szocialista politikus hangsúlyozta: ha a sürgősségre vonatkozó indítvány nem kap többséget, akkor a napirendre vételről már nem is szavaznak. Hozzátette: az MSZP-frakció a sürgős tárgyalást nem támogatja, de azt igen, hogy a parlament normál menetrendben vegye napirendre a Fidesz javaslatát. Az MDF támogatja a napirendre vételt, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke viszont azt mondta: a liberálisok elutasítják a Fidesz indítványát, és azt is, hogy erről csütörtökön tárgyaljanak. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy a párt az Országgyűlés feloszlatását kezdeményezi március 8-ai hatállyal, és azt szeretnék, ha az erről szóló javaslatuk általános vitáját már a rendkívüli ülésen megkezdené a parlament.

Magyarországot is elérte az influenzajárvány

Influenzajárvány van Magyarországon - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi főosztályának helyettes vezetője. Szolnoki István az InfoRádióban elmondta: az elmúlt héten több mint 21 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel; ez másfélszeres emelkedés a korábbi héthez képest. Hozzátette: a legtöbben a közép-magyarországi régióban, a fővárosban és Pest megyében fordultak orvoshoz, de az átlagosnál több a beteg Győr-Moson-Sopron, Vas, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Budapesten a 19 mintából hatban mutatták ki az influenza A-vírust; ez a vírustörzs jelent meg az ország többi területén is.

Szabadlábon a Globex-ügy vádlottjai

Szabadlábra helyezte a Globex-ügy első- és másodrendű vádlottját, Postáné Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót a Legfelsőbb Bíróság. A testület ügyükben új másodfokú bírósági eljárást rendelt el. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla egy éve jogerősen Postáné Vellai Györgyikét hét, Vajda Lászlót pedig hat év börtönre ítélte. A Legfelsőbb Bíróság a vádlottak és védőik felülvizsgálati kérelme alapján döntött a szabadlábra helyezésről, de lakhelyelhagyási tilalmat is elrendelt. A Globex-holding egykori vezérigazgatóját, illetve elnök-vezérigazgatóját csaknem 7 milliárd forint kárt okozó, több mint 60 rendbeli sikkasztással és csalással vádolták. A két volt cégvezetőt nemzetközi elfogatóparancs alapján hozták haza Németországból 1999-ben, ezután két és fél évet töltöttek előzetes letartóztatásban.

Szlovákia 332 millió eurót szán gazdaságélénkítésre

Szlovákiában 332 millió eurós segélytervet hagyott jóvá a gazdaság lassulásának ellensúlyozására a kormány. A miniszterelnök azt mondta: a csomag célja a foglalkoztatás fenntartása és a gazdasági növekedés támogatása. Robert Fico hangsúlyozta: néhány takarékossági intézkedésre van szükség, így a szociális programoktól egy eurót sem kell elvenni. Hangsúlyozta: a spórolást a kormánykiadások csökkentésével lehetne kezdeni. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a munkahelyek megtartását szolgáló konkrét intézkedésekről rövidesen tárgyal a napokban létrehozott válságtanács. Ellenzéki javaslatokra reagálva Robert Fico elutasította az adócsökkentést.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×