eur:
388.79
usd:
360.56
bux:
68574.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Obama nem akar elődei hibájába esni"

Gesztusértékű, hogy Barack Obama új amerikai elnök két különmegbízottat nevezett ki a Közel-Kelettel kapcsolatos külpolitikára - mondta Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, már a Bush adminisztráció is kiemelten kezelte a térséget, Obama esetében azonban a módszerek eltérőek lehetnek.

A január 20-án beiktatott új amerikai elnök eskütétele után nem sokkal a Közel-Kelettel kezdett foglalkozni, és két különmegbízottat is kinevezett a külpolitika területére. Ez gesztusértékű - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rostoványi Zsolt, aki szerint Barack Obama nem akar elődei, Bill Clinton és George Bush hibájába esni, ők ugyanis elnökségük utolsó heteiben próbálták rendezni a közel-keleti kérdést.

A Közel-Kelet-szakértő szerint Obama rendkívül fontosnak tartja a térséget, ezt jól jelzi a két különmegbízott kinevezése: a boszniai békét tető alá hozó Richard Holbrooke, akinek az afganisztáni-pakisztáni térséget jelölte ki Obama, illetve az északír megbékélés kulcsfigurája, George Mitchell, aki kifejezetten a közel-keleti kérdéssel foglalkozik majd. A demokrata szenátor nevéhez fűződik a Mitchell-jelentés, amelyben szakértők szerint kiegyensúlyozottan és objektíven értékelte az izraeli-palesztin viszályt 2001-ben.

Rostoványi Zsolt hangsúlyozta: nem lesz könnyű dolga Obamának, hiszen a Közel-Keleten több megoldatlan probléma is vár rá. A palesztin-izraeli kérdésen túl az iraki helyzet és Irán is kihívást jelent az új amerikai elnöknek.

A szakértő elmondta: már a Bush-adminisztráció is nagy hangsúlyt fektetett a térség helyzetének rendezésére, de akkor a régió demokratizálásán és modernizálásán volt a hangsúly. Obamánál azonban új a módszer és a megközelítés, mivel már a kampányban hangoztatta, változtatni kíván a elődje Közel-Kelet politikáján.

Ugyanakkor nehéz dolga lesz a Gázai övezet felett hatalmat gyakorló Hamásszal, mert Obama kijelentette: az Egyesült Államok továbbra is elvárja a szervezettől, hogy ismerje el Izrael államot, hagyjon fel az erőszakkal, és fogadja el az eddig megkötött szerződéseket. Erre a Hamász egyik tisztségviselője úgy reagált, hogy nincs komolyabb változás az új amerikai külpolitikában, Obama is beáll az Izraelt támogatók sorába.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×