eur:
389.13
usd:
360.72
bux:
68463.64
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bajban a civil szervezetek

Egyre több problémával kell megküzdeniük a hazai civil szervezeteknek. A pénzügyi válság miatt kevesebb az adományozó, és a hatékony működéshez szükséges törvényi háttér is hiányzik. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke felháborítónak tartja, hogy már az adományok után is áfát kell fizetni a civileknek vagy az adományozóknak.

Sok más civil szervezethez hasonlóan a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is bajban van - nyilatkozta az InfoRádiónak az egyesület elnöke.

Edvi Péter szerint a szponzorok egyre kevesebb pénzzel tudnak hozzájárulni a szolgálat működéséhez, ugyanakkor sokkal többen kérnek támogatást a szervezettől, mint néhány hónappal korábban.

A Gyermekmentő Szolgálat ezért idén biztosan kevesebb pénzt tud a gyermekélelmezésre, a gyermekegészségügyre fordítani - tette hozzá.

Az elnök szerint a törvényi szabályozás is hiányos: az elmúlt években az Országgyűlés és a kormány egyaránt elmulasztotta, hogy átlátható törvényi hátteret biztosítson a civil szervezetek működéséhez.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy egy jogszabályváltozás az általános forgalmi adó fizetését is kötelezővé tette: az adományok után áfát kell fizetni, vagy a szponzoroknak, vagy maguknak a szervezeteknek.

Edvi Péter felháborítónak tartja, hogy ezt olyan feladatok elvégzésénél is kötelezővé teszik, amit civil szervezetek az állam helyett végeznek - mint például a gyermek-egészségügyi programok. Más szervezetekhez hasonlóan a Gyermekmentő Szolgálat orvosai, vezetői is fizetés nélkül, önkéntes alapon dolgoznak, a kiemelten közhasznú szervezet mégis adófizetésre kötelezett.

Ugyanakkor az ország egyik legerősebb civil egyesületének vezetője az uniós források elosztásában is lát nehézségeket. Sok önkormányzat, állami intézmény alapít különféle szervezeteket, hogy olyan területen is pályázhassanak, ahol egyébként nem lennének jogosultak. Ezzel a ténylegesen civil szervezetektől veszik el a forrásokat.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületét 1990-ben alapították. A kiemelten közhasznú szervezet célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeinek javítása, jövőjük megalapozása.

Edvi Péter példaként említette, hogy jelenleg egy gyergyószentmiklósi gyermek életéért küzdenek, akinek szívműtétjéhez 5,5 millió forintot kell előteremteniük - néhány hónapon belül.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×