eur:
388.35
usd:
360.48
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vasárnap választanak Ferencvárosban

Vasárnap tartják a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulóját, miután a január 11-i első forduló az alacsony részvétel miatt nem volt érvényes.

A vasárnapi választás akkor tekinthető érvényesnek, ha a voksoláson részt vesz a választásra jogosultak több mint egynegyede, közel 7.800 szavazó. A két héttel ezelőtti első fordulóban több mint 8 ezer érvényes szavazatot adtak le a választók.

A budapesti 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben azért tartanak időközi képviselő-választást, mert az SZDSZ-ből kilépő Gegesy Ferenc polgármester lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az ajánlószelvények gyűjtését több szabálytalanság kísérte.

Az első fordulóban a legtöbb szavazatot Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta (58,6 százalék), a második az MSZP jelöltje, Bánsághi Tamás lett (23,1 százalék), a harmadik a Jobbik képviseletében Szegedi Csanád (8,5 százalék). Negyedik lett John Emese (SZDSZ) 5,2 százalékkal, ötödik Várady Tibor (Humanista Párt) 3,7 százalékkal, míg Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt) a szavazatok 0,8 százalékát szerezte meg.

A második fordulóban már csak öten indulnak, mert az SZDSZ jelöltje visszalépett.

A kampánycsend szombaton nulla órakor kezdődik, és a voksolás befejezéséig, vasárnap este hét óráig tart.

Az első forduló azért volt érvénytelen, mert nem jelent meg az urnák előtt a választásra jogosultaknak több mint a fele. A mostani választás érvényességéhez már 25 százalékos részvétel is elegendő, és az a jelölt kapja meg a mandátumot, akire a legtöbben szavaznak. Érvényes választás csak akkor lehet eredménytelen, ha két jelöltre azonos számú szavazat érkezik. Érvénytelen választás, azaz 25 százalék alatti részvétel, valamint szavazategyenlőség esetén új választást írnak ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×