eur:
388.35
usd:
360.48
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vasárnap nyit az 1-es terminál Ferihegyen

A Budapest Airport vasárnap hajnalban, üzemkezdetkor megnyitja a ferihegyi repülőtérnek az újraindított sztrájk óta zárva tartó 1-es terminálját. A munkaügyi konfliktusban álló felek kölcsönös ajánlatokkal álltak elő pénteki tárgyalásukon, előre lépni azonban nem sikerült.

A ferihegyi repülőtér 1-es terminálja már az első járat jegykezelése előtt megnyílik - jelentette be Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője közleményében pénteken délután.

A cég szóvivője szerint a repülőtér üzemeltetője a lehető legrövidebb időn belül szerette volna kinyitni a terminált, de a szakszervezetek nem voltak hajlandóak közölni, hogy egy esetleges újabb sztrájk előtt mennyi idővel korábban értesítik a céget. A diszkont légitársaságokat kiszolgáló 1-es terminált január 19-én zárta be a BA, mivel a két repülőtéri szakszervezet úgy döntött, folytatja a decemberben felfüggesztett sztrájkot.

Szollár Domokos a pénteki tárgyalásról ismertette: a fő téma a BA által javasolt műszakpótlék-rendszer, valamint egy kompenzációs-csomag volt, amelynek célja, a műszakrendek és műszakpótlékok változása miatt keletkező bérkiesés ellensúlyozása.

Hangsúlyozta: a szakszervezetek mindkét javaslatot elutasították, mivel elfogadhatatlannak tartják a bennük szereplő műszakpótlék-csökkentést.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és az Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szövetsége (RDSZSZ) közös közleményükben elfogadták a BA érvelését, hogy a hatékonyabb működés érdekében változtatni kell a reptér működésén. Ez azonban semmiképp sem járhat a jelenleg pótlékra jogosult munkavállalók fizetésének 15-31 százalékos csökkentésével, valamint a pihenőidő 30 százalékos lerövidítésével - fűzték hozzá.

A szakszervezetek pénteken egy "mindkét fél által elfogadható" - konkrét adatokkal és számításokkal alátámasztott - javaslatcsomaggal válaszoltak a BA ajánlatára.

Kovács Zoltán, az RDSZSZ elnöke elmondta: a tárgyaláson "egységes műszakrend" megteremtésére tettek javaslatot, amely egyszerre tartalmaz "fix és rugalmas" elemeket a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is.

A szakszervezeti vezető szerint az általuk kidolgozott műszakrend a BA összes problémáját orvosolná, mivel az abban foglalt beosztások lehetővé tennék a pótlékok megtartását, valamint megoldást kínálnának a létszámhiányra is.

Szollár Domokos kiemelte: a munkáltató örömmel várja és megvizsgálja a szakszervezetek összes javaslatát.
A szóvivő ugyanakkor hozzátette: a műszakok beosztása bonyolult, több oldalas táblázat, amilyenhez hasonlót egyelőre nem kaptak a szakszervezetektől.

A ferihegyi egyeztetés szombaton délelőtt folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×