eur:
388.57
usd:
360.72
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Történelmi mélypontra zuhant a forint - a nap hírei

Történelmi mélypontra zuhant délben a forint euróhoz viszonyított árfolyama. Mélyebb recesszióval számol a kormány az idén, mint azt az Európai Unió várja Magyarországon. Megállapodtak a parlament január 29-ei rendkívüli ülésének napirendjéről a képviselőcsoportok. A nap legfontosabb hírei január 23-án.

Történelmi mélypontra zuhant péntek délben a forint euróhoz viszonyított árfolyama; egy euró akkor 291 forint 20 fillért ért. A forint gyengülését főként a térséggel szemben romló befektetői hangulat okozza, de erősítette az a híresztelés is, hogy küszöbön áll az ország szuverén adósbesorolásának rontása az egyik nemzetközi hitelminősítő által. A forint árfolyam ingadozását délután csillapította a miniszterelnök kijelentése, amely szerint a kormány a jegybankkal együttműködve azon dolgozik, hogy a forint értékállóságát biztosítsa és elkerülje a gyors, hektikus árfolyammozgásokat. Kereskedők szerint azonban a 290 forint körüli euró nem tekinthető extrémnek. Délelőtt hétszázalékos mínuszba, 2200 forint alá zuhant az OTP-papírok árfolyama is a Budapesti Értéktőzsdén, végül a bankpapírok 2240 forinton zárták a hetet.

Mélyebb recesszióval számol a kormány az idén, mint azt az Európai Unió várja Magyarországon - jelentette be a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc, miután gazdasági szakértőkkel egyeztetett a Parlamentben, elmondta: a héten közzétett uniós prognózis 2009-re 1,8 százalékos visszaesést vetített előre, a kabinet ennél rosszabb helyzetre készül fel. Az Országgyűlés által 1 hónappal ezelőtt elfogadott 2009-es költségvetés 0,9 százalékos recesszióval számol. A kormányfő közölte: az idei költségvetés újratervezésekor a korábban rögzített 4,5 százaléknál kisebb inflációt vesznek alapul.

Megállapodtak a parlament január 29-ei rendkívüli ülésének napirendjéről a képviselőcsoportok - közölte a házbizottság ülése után az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin elmondta: a tanácskozáson Gyurcsány Ferenc beszámolója is napirendre kerül. A rendkívüli ülésen az SZDSZ javaslatára megválasztják a Költségvetési Tanács tagjait. Szili Katalin közölte, hogy a Fidesz jelezte: egyéb napirendi pontokat is javasol, de ezeket egyelőre nem nevezte meg. Emiatt újabb rendkívüli házbizottsági ülés lesz szerdán. Közben Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője úgy nyilatkozott: a kormány továbbra sem képes kezelni a válságot, csak látszategyezetéseket tart, és ilyen jellegűnek tűnik a rendkívüli parlamenti ülés is.Brüsszelben megkezdődött az Európai Unió támogatását élvező Nabucco-projekt megvalósításáról rendezett kormányközi konferencia. A tanácskozássorozat célja a gázvezeték megépítéséhez szükséges államközi egyezmények kidolgozása. A magyar delegációt vezető Bayer Mihály Nabucco-nagykövet elmondta: a tény, hogy elindult a tárgyalás, pozitív üzenet a jövő heti magyarországi Nabucco-csúcstalálkozó előtt, annál is inkább, mert Magyarország terjesztette be a megállapodás-tervezet első változatát.

Demonstrációt tartott több alvállalkozó a Megyeri híd pesti hídfőjénél, miután a Ganz Acél Zrt. nem hajlandó kifizetni őket. Horváth László, az Artjob Kft. termelési igazgatója az InfoRádióban elmondta: a követelések összege pár százezer forinttól néhány száz millióig terjed; a teljes tartozás meghaladja a másfél milliárd forintot. Hozzátette: azt szeretnék, hogy a megrendelő, vagyis az állam - miután átutalta a pénzt a fővállalkozónak - ne vonuljon ki a láncból, hanem érje el az alvállalkozók kifizetését. Horváth László hangsúlyozta: számos kisebb cég már tönkrement, és mintegy 500 ember vesztette el munkáját.

Ferihegyen vasárnap hajnalban megnyitják a hétfő óta zárva tartó 1-es terminált. Szollár Domokos, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője közölte: ha a sztrájkot hétfőn újrakezdő, majd szerdán felfüggesztő szakszervezetek ismét beszüntetik a munkát, akkor újra mérlegelik, hogy működtessék-e a diszkont légitársaságokat kiszolgáló 1-es terminált.

Ismét a fővárosi önkormányzat és a városrészek közötti forrásmegosztásról szóló törvény módosítását javasolja az Állami Számvevőszék. Sepsey Tamás, a szervezet főigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: számításaik szerint 12,2 milliárd forinttal kell növelni a fővárosi önkormányzat és a kerületek között megosztandó összeget.

Eddig hét gyanúsítottja van a terézvárosi ingatlanügynek; a rendőrség további hat ember meggyanúsítását tervezi. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint eddig mindenki megtagadta a vallomástételt és panaszt nyújtott be a gyanúsítás ellen. A távirati iroda úgy tudja: a hét érintett egyikét, a terézvárosi polgármestert ma hallgatta ki a rendőrség. Verók István korábban azt mondta: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert véleményük szerint az eljárás megalapozatlan és alkotmányellenes. A rendőrség az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan eladása ügyében, hűtlen kezelés miatt indította az eljárást.

Budapesten átadták a Magyar Filmkritikusok Díjait; a legtöbb elismerést a Nyomozó, a legjobb filmnek járó B. Nagy László díjat a Delta kapta, Bacsó Péter munkásságát életműdíjjal jutalmazták a filmkritikusok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×