eur:
389.4
usd:
361.47
bux:
68407.2
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A volt kormányfő és az igazság pillanata

Németh Miklós, a rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök vette át az idei Széchenyi aranyérmet Budapesten a Széchenyi Tudományos Társaság elnökétől, Széchenyi Mihálytól.

Laudációjában Shelley István, a társaság alelnöke elmondta: a rendszerváltás előtt bátorság kellett ahhoz, hogy Mihail Gorbacsovot, a Szovjetunió akkori vezetőjét Németh Miklós akkori miniszterelnök kész tények elé állítsa, és Magyarország elkezdje lebontani az akkori politikai rendszert. Németh Miklós érdeme, hogy "egyetlen puskalövés nélkül" történt a rendszerváltás, és adta át a hatalmat Antall Józsefnek, a következő miniszterelnöknek - folytatta.

Az est házigazdájaként Görgey Gábor kuratóriumi tag, volt kulturális miniszter Németh Miklósról kijelentette: ő volt az a politikus, aki békés átmenettel teremtette meg azt az államot, amelyre "az egész ország 1948 óta várt". Az ő munkássága Antall Józsefével együtt örökérvényű - tette hozzá.

Németh Miklós köszönő beszédében kijelentette: "Itt áll önök előtt a Magyar Népköztársaság utolsó, és a Magyar Köztársaság első, de nem szabadon megválasztott miniszterelnöke".

Arra is kitért, hogy "mi még túl közel vagyunk 1989-1990 történéseihez, ahhoz, hogy az eseményeket mértéktartó módon, objektíven megítéljük."

Beszélt arról, hogy 1989. március-májusban hosszú tárgyalások után sikerült meggyőznie az akkori pártvezetést, hogy lemondjanak a miniszterjelölési jogukról, ezután rögtön lecserélt két minisztert, s "ekkor jött el az igazság pillanata". Szólt az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásairól is, melynek keretében lefektették az új alkotmányos berendezkedés alapjait, megszülettek a polgári demokrácia "sarkalatos törvényei".

Állítása szerint már a tárgyalások során felhívta a figyelmet, hogy "nem jó, ha a gazdaságról és a szociálpolitikáról nincs megegyezés". Utalt arra is, hogy 2000 után 6-7 évig "Magyarország után dobták a pénzt", viszonylag olcsón jutott az állam kölcsönhöz, ám ezt a lehetőséget nem használta ki. Ebből kellett volna többek között az egészségügyet és az önkormányzati rendszert megreformálni - jegyezte meg.

"Ha a morál szelleme nem hatja át a mi politikánkat, igen-igen cudar idők jönnek ránk" - vélekedett.

Az eseményen megjelent többi között Boross Péter volt miniszterelnök, Gál Zoltán, az Országgyűlés volt elnöke, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Fazakas Szabolcs EP-képviselő és Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×