eur:
389.88
usd:
364.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Duplájára nőhet a zsömle ára

A környezetvédelmi termékdíj januári emelése miatt a duplájára drágulhat a pékáru. A zsömlék és kiflik számára kirakott műanyag zacskó az emelés miatt nyolc forintba kerül, és ezt a költséget az üzletek nem tudják sokáig átvállalni.

Megháromszorozódik a pékáru vásárlásához adott tasakokra érvényes környezetvédelmi termékdíj, ez jelentősen megnövelheti a kiflik és a zsömlék árát - nyilatkozta az InfoRádiónak Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője.

A környezetvédelmi díj a környezetre káros termékek (csomagolóanyagok, szórólapok, gumiabroncsok) után fizetendő, és célja, hogy forrásokat teremtsen a környezetszennyezés csökkentéséhez, a károk megelőzéséhez.

A termékdíj a kifli, zsömle vagy zöldség tárolására szolgáló vékony nejlonzacskók esetében eddig három forint körül volt. A január elsejétől érvényes törvénymódosítás értelmében ez a költség majdnem megháromszorozódik, egy zacskó esetében a 8 forintot is meghaladja.

A kommunikációs vezető abszurdnak tartja azt, hogy ha egy zsömle akciósan 8 forint, akkor a tárolására szolgáló tasak is ugyanannyiba kerüljön.

Eddig a legtöbb üzlet átvállalta a vásárlóktól a termékdíjat, ugyanakkor Fodor Attila szerint ez hosszú távon nem tartható fent, de mindent elkövetnek, hogy a vásárlók ne érzékeljék az árnövekedést. Ráadásul a termékdíj mindenfajta csomagolóanyagot terhel, így a papírcsomagolás sem jelent megoldást.

Az élelmiszerboltokat üzemeltető magyar tulajdonú cégcsoport szerint fel kell hívni a döntéshozók figyelmét, hogy a szabályozás jelenlegi formája furcsa visszásságokat okoz, és nem funkcionál megfelelően.

A termékdíj jelenlegi rendszerét az Országos Kereskedelmi Szövetség sem tartja működőképesnek.  Vámos, György, a szervezet főtitkára az InfoRádiónak azt mondta, hogy már egyeztetnek a Környezetvédelmi Minisztériummal a kifogásaikról.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×