eur:
389.25
usd:
361.43
bux:
68511.08
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bérstopot szorgalmaz az SZDSZ

A világválsággal összefüggésben és a gazdasági folyamatokat tanulmányozva az SZDSZ szerint az országnak bérstopra van szüksége a munkahelyek megőrzése és az értelmetlen pénzkiáramlás megelőzése érdekében - közölte Fodor Gábor pártelnök.

A liberális gazdasági kabinet ülésén elhangzottakat ismertetve a SZDSZ elnöke azt mondta, hogy a kormánynak felül kell vizsgálnia a közszféra 13. havi bérével kapcsolatos decemberi álláspontját.

Leszögezte, hogy a jelenlegi problémákra a költségvetés kiadási oldalának csökkentése a "gyógyír", nem pedig az adóemelés.

Fodor Gábor arról beszélt, hogy az SZDSZ múlt év végén azért szavazta meg a költségvetést, mert véleményük szerint az országnak szüksége volt a büdzsére, hogy elkerüljék a súlyos válságot.

A költségvetés megszületett, de a kormány szerint most alakítani és módosítani kell rajta, ezért az SZDSZ azt várja, a kabinet tegye világossá, miért állt elő ez a helyzet - jegyezte meg, kitérve arra, hogy a kormány felelőssége is a helyzet kialakulása, mert a múlt év utolsó napjaiban több mint 100 milliárd forintot költöttek el olyan módon, ahogy nem kellett volna.

A pártelnök közölte, a szabad demokratákat az vezérli, hogy a válság minél kevésbé sújtsa az embereket, ezért világossá tette, hogy az euró minél hamarabbi bevezetésére van szükség. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a legkésőbbi, 2012-es céldátumból ennek kapcsán nem szabad engedni.

Kóka János arról beszélt, hogy a költségvetés elkészülte után a kormány a parlament megkerülésével 80 milliárd forintot fordított a minisztériumok év végi többletigényeire, 120 milliárd forintot pedig a közszféra 13. havi bérkompenzációjára. A frakcióvezető szerint ennek az a tanulsága, ha a kormány felelőtlenül ad, akkor azt akár heteken belül kamatostól kell visszavennie.

Közölte: most két feladat áll előttük. Az egyik az, hogy a kormány olyan javaslatokat vigyen a parlament elé, amelyekkel megoldja az elsősorban önmaga által teremtett problémát, emellett pedig el kell indítani a hosszú távú reformelképzeléseket.

A politikus kifejtette, hogy a költségvetés stabilitásának biztosítására van szükség, ezért a szabad demokraták nem támogatják az adóemelést és a hiánycélok növelését, mert azok eltávolítanák az országot a stabilitástól, az eurózónától és nem segítenék a munkahelyek megőrzését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×