eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az oroszok a gázszerződés győztesei

Nincsen rövid távú megoldás arra, hogy jelentősen csökkenjen Magyarország függősége az orosz importgáztól - mondta az InfoRádiónak az E.ON Földgáz Zrt. szabályozási vezetője, Tóth András, aki az energiatakarékossági intézkedések fontosságát hangsúlyozta. Deák András, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa pedig arra mutatott rá, hiába az új orosz-ukrán gázszerződés, ha Ukrajna nem tud majd fizetni, újabb válság várható.

Nyugatiasabb az Oroszország és Ukrajna által aláírt gázszerződés, mint az eddigiek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa, Deák András. Azaz például hosszabb távra kötötték.

A 2006-os szerződés szerint évente kellet megszabni a gázárat, egy közvetítőcég segítségével - ez a cég most kikerült a dokumentumból. A mostani megállapodás stabilabb, biztosabb, kiszámíthatóbb viszonyt jelenthet a Gazprom és a Naftogaz közt. A szerződés győztesének az oroszokat tekinthetjük, tekintettel az olajárak csökkenésére és a várható gázárcsökkenésre - fejtette ki az MKI főmunkatársa.

Hozzátette: a szerződés mellett szükség van gazdasági és politikai stabilitásra mindkét országban. A szerződés kizárja, hogy bármelyik fél visszaéljen a piaci erőfölényével. Kérdés, hogy tudnak-e fizetni az ukránok, és elfogadja-e a parlament a dokumentumot, valamint hogy az oroszok fizetésképtelenség esetén hajlandóak-e kedvezményeket adni - mutatott rá Deák András.

Mint vázolta, amikor Fehéroroszország is hasonló problémával nézett szembe, akkor vezetékhálózat felét odaadták a Gazpromnak és kormányzati hiteleket vettek fel Moszkvától. Nem valószínű, hogy hasonló megoldásba belemenne az ukrán elit, így viszont újabb válság várható - vélekedett a szakember.

Nem volt krízis

Nálunk nem volt olyan igazi krízis, mint több szomszédunknál, itthon viszonylag biztonságos szinten maradt a gázellátás - szögezte le az E.ON Földgáz Zrt. szabályozási vezetője, Tóth András. Rámutatott: hivatalosan Magyarországon nem volt krízisállapot.

Mint fogalmazott, a fogyasztókat senki nem készítette fel a gázellátás ilyen kockázatainak kezelésére. Miközben a 2005-2006-ban átadott lakások 99 százaléka gázfűtésű, ne tudatosítottuk a vevőkben ennek kockázatait.

Energetikai rendszereket nem rövid távra építünk, azokon rövid távon drasztikus változtatásokat végrehajtani nem lehet - figyelmeztetett Tóth András. Hozzátette: azoknak a fejlesztéseknek kell előtérbe kerülnie, amelyek korlátozzák a fogyasztásunkat.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×