eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Parragh: Nő a társadalmi válság veszélye

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint minél előbb végre kell hajtani a strukturális reformokat, e nélkül a gazdasági válság elmúltával is versenyképtelen marad az ország. Parragh László hozzátette: a Reformszövetség várhatóan két hónapon belül nyilvánosságra hozza az általuk javasolt intézkedéseket.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a strukturális reformok minden eddiginél fontosabbak, a reálgazdaságra is áthúzódó válság előbb-utóbb kikényszeríti a szükséges változásokat, de társadalmi ára sokkal kisebb lenne, ha ezt nem előzné meg a nagy ellátó rendszerek ellehetetlenülése.

Parragh László, a szervezet elnöke elmondta: a válság egyre inkább a gazdaság "mély szöveteiben" okoz károkat, a pénzügyi szférában tapasztalható bizalmatlanság lassan átterjed a vállalkozó szférára, növekszik a társadalmi válság veszélye.

A kamara elnöke szerint a 2008-as év gazdasági folyamataiban két erősen eltérő szakasz különböztethető meg. Az első nyolc hónapban az egyensúlyi célkitűzések, a gazdasági fejlődésre vonatkozó előirányzatok viszonylag jól alakultak. A hiány alatta maradt az időarányos mértéknek, kissé enyhíteni lehetett a 2006 ősze óta folytatott egyensúlyjavító gazdaságpolitikán. Ezt követően a pénzügyi, majd a reálszférára is átterjedő válság fokozatosan fejtette ki hatását. Megállíthatatlannak látszik az autóipar, beszállítói hálózat valamint az építőipar zuhanórepülése - fejtette ki.

Parragh László szerint a Nemzeteközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és a Világbank által nyújtott készenléti hitelek mérsékelték az országra nehezedő nyomást, de rontották az ország megítélését. Az eddig adott pénzügyi válaszok rövid távon eredményesek voltak, de makrogazdasági szinten még nem elégségesek.

Az MKIK elnöke emlékeztetett arra, hogy 2008-ban az egyensúlyi követelmények szigorodtak, a költségvetést háromszor dolgozták át. Az engedélyezett nyugdíjpénztári kiigazítást is figyelembe véve várhatóan 3 százalék alatti a hiány, ami már megfelel a maastrichti kritériumnak. Ennek hatására az idén tavasszal megszűnhet a Magyarországgal szemben folyó túlzottdeficit-eljárás az Európai Unióban.

Parragh László szerint 2009-ben a költségvetési törvény teljesülése esetén már korrekció nélkül is jócskán 3 százalék alatt lehet az euró bevezetése és a nemzetközi pénzügyi bizalom szempontjából különösen fontos magyar államháztartási hiány.

Az idei költségvetésről szólva a kamara elnöke úgy vélekedett, hogy a bevételi és kiadási oldal alakulását befolyásolja majd a feltételezettnél nagyobb gazdasági visszaesés, amelynek mértéke most még nehezen becsülhető. Az adóbevételek alacsonyabbak lesznek a gazdaság gyengébb teljesítménye, a fogyasztás stagnálása, az infláció mérséklődése miatt, míg a kiadásokat emelik az elbocsátásokkal, az átmeneti vagy tartós leépítésekkel párhuzamosan növekvő munkanélküliség - vélekedett.

Parragh László hozzátette: a Reformszövetség várhatóan két hónapon belül nyilvánosságra hozza az általuk javasolt intézkedéseket.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×