eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rendkívüli hidegre figyelmeztetnek a meteorológusok - a nap hírei

Figyelmeztetést adott ki az éjjel és holnap várható rendkívüli hideg miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eddig nem talált bűncselekményre utaló jelet a rendőrség az egy hónapja a fővárosban eltűnt francia diáklány ügyében. Izrael nagyszabású szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezetben. A nap hírei 2009. január 3-án, szombaton.

Figyelmeztetést adott ki a rendkívüli hideg miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat a következő 24 órára. Tóth Tamás meteorológus tájékoztatása szerint az ország észak-keleti térségében helyenként akár mínusz 18 Celsius-fok is lehet éjjel. A holnapi középhőmérséklet az előrejelzés szerint nem haladja meg a -10 fokot. A leghidegebb az Északi-Középhegység völgyeiben, a Nyírség és a Hajdúság hóval borított részein várható, illetve napközben azokon a helyeken, ahol reggel is megmarad a pára és zúzmarás köd. A hajléktalanokat ellátó szervezetek arra kérik a járókelőket, hogy ha magatehetetlen embert látnak az utcán, hívják a Menhely Alapítványt vagy a mentőket.

Budapesten több órán át nem volt távfűtés mintegy 20 ezer csepeli és pesterzsébeti lakásban. Az Atel Csepeli Vállalatcsoport sajtóreferensének tájékoztatása szerint szombat délután a Csepeli Ipartelep rendszerében keletkezett hiba. Kovács Attila hozzátette: a szakemberek kora estére leválasztották a rendszerről a problémát okozó két ipari fogyasztót, éjszakára várhatóan mindenütt újra melegek lesznek a radiátorok.

Eddig nem talált bűncselekményre utaló jelet a rendőrség az egy hónapja a fővárosban eltűnt francia diáklány ügyében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint eddig több mint 100 tanút hallgattak meg, és tovább folytatják a közigazgatási eljárást. A lány eltűnése ügyében felállított 7 tagú nyomozócsoport munkáját francia rendőrök is segítik. A tájékoztatás szerint a lány családjától még nem kapott feljelentést a BRFK.

A Nemzetközi Valutaalap minden országnak a szervezet általános hitelfeltételei szerint ad kölcsönt - közölte a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Pichler Ferenc azután beszélt erről, hogy a Magyar Nemzet szombati számában azt írta: Magyarország magasabb kamatokkal kapott hitelt az IMF-től, mint Pakisztán, Fehéroroszország, Izland és Törökország. A politikus azt mondta: a kamatfeltételekben nincs egyedi kondíció, így azokról nem is tárgyal a Nemzetközi Valutaalap. Hozzátette: az IMF az igénybe vett hitelre napi kamatot és kamatfelárat számít fel. A sajtófőnök emlékeztetett: az IMF igazgatósága a pénzügyi, gazdasági válság miatt novemberben hagyott jóvá Magyarország számára egy 15,7 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet, az ebből még novemberben lehívott 4,2 milliárd dollár kamata 2,71 százalék.

Ukrajnából pénteken és szombaton is megérkezett a szerződött földgázmennyiség Magyarországra - közölte a Mol-csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt szóvivője. Lakatos Edina hozzátette: emelkedett a nyomás is a földgázvezetékben. A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter pénteken azt mondta: az ukrán gáztársaság arról értesítette a Földgázszállító Zrt.-t, hogy a szerződés szerinti napi 37 millió köbméter földgáz mennyiségét 5 millió köbméterrel csökkenti, de időpontot nem jelölt meg. Hozzátette: egyetlen fogyasztónál sem kellett csökkenteni a felhasználást, de egyes ipari létesítményeknél elképzelhető, hogy korlátozni kell majd a gázfogyasztást. A Gazprom csütörtök reggel állította le a gázszállítást Ukrajnába. Moszkva korábban közölte: egyéb útvonalon, például Fehéroroszországon át fogja növelni a szállított földgázmennyiséget, ha Kijev nem továbbítja az Európának szánt nyersanyagot.

A Gazprom orosz gázipari vállalat elnökhelyettese szerint Ukrajna több mint 35 millió köbméter gázt vesz el naponta az európai országoktól. Alekszandr Medvegyev Prágában azt mondta: az ukrán állami gáztársaság megcsapolja a gázvezetéket és a földalatti tározókból is vesz ki nyersanyagot. A Naftogaz cáfolta, hogy illegálisan elvenne az orosz tranzitgázból. Közben Románia is jelezte, hogy Bukarestnek nem okoz gondot az Ukrajna felől érkező orosz földgázmennyiség csökkenése.

Izrael nagyszabású szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezetben - közölte a zsidó állam hadserege. A tájékoztatás szerint a térségbe sötétedés után bevonuló katonák több olyan körzetet megszálltak, ahonnan a palesztin fegyveresek korábban rakétát lőttek ki izraeli területekre. Izraeli védelmi tisztségviselők közlése szerint a zsidó állam az elmúlt napokban mintegy 10 ezer katonát vont össze a Gázai övezet határa mentén. Folytatódtak a légitámadások is a térségben; a zsidó állam légiereje több mecsetet lebombázott. Az izraeli offenzíva ellen Európaszerte, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország több nagyvárosában folytatódtak a nagyszabású tüntetések.

A Balatonon és a Velencei tavon sem alkalmas a jég a sportolásra. Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság megbízott vezetője azt mondta: a tavon a part mentén átlagosan 4-5 centiméteres a jég vastagsága, a biztonságos 10 centiméter vastag jég csak a jövő hét második felére alakulhat ki. Hozzátette: a járőröző vízirendőrök a Balatonon és a Velencei tavon is megbüntethetik azokat, akik rámennek a még életveszélyes jégre.

Megnövekedett forgalomra kell számítani a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő oldalán. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Nyugat-Európába visszatérő vendégmunkások miatt több órára növekedhet a várakozási idő a személyforgalomban. Emlékeztetett: a röszkei átkelő a schengeni övezet külső határa, így a harmadik országból érkezőket szigorúan ellenőrzik.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×