eur:
390.66
usd:
364.19
bux:
68180.34
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gúnyolódik az új szervezeten Dávid Ibolya ellenzéke

Ifjúsági Konzervatív Unió néven új konzervatív ifjúsági szervezet alakult - közölte a Magyar Demokrata Fórum. Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy az MDF alapszabálya szerint a pártnak csak egy ifjúsági szervezete lehet, ez pedig az IDF.

A közlemény szerint az Ifjúsági Konzervatív Unió azzal a céllal alakult, hogy részt vegyen egy konzervatív szemléletváltás és fordulat előmozdításában, amelyre az ország érdekében van sürgősen szükség.

A szervezet megalakulásakor egyértelművé tette, hogy a Magyar Demokrata Fórum (MDF) konzervatív politikájában látja a jelenlegi válságból való kilábalás garanciáját, valamint a magyar középosztály megerősítését.

Az Ifjúsági Konzervatív Unió elnökévé Horváth Istvánt választották. A nevét IQ-ként rövidítő szervezet vezetője szerint az elmúlt év a fiatalok számára bebizonyította, hogy megújulásra van szükség az MDF-ben és a magyar közéletben egyaránt.

Belső harcok után

Az új szervezet alakulásának hátterében feltehetőleg az áll, hogy az MDF és annak ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) közötti viszony megromlott a legutóbbi pártelnökválasztás idején.

Korábban az MDF több politikusa is jelezte: következményei lehetnek, ha az IDF-ben nem zajlik le érdemi tisztújítás; vagyis a szervezetet továbbra is - az MDF-elnökjelöltségtől a megfigyelési ügy kirobbanása után visszalépett - Almássy Kornélhoz közel álló emberek vezetik.

A szervezet decemberi tisztújításán ennek ellenére újraválasztották Lasztovicza Gábor elnököt, az MDF-ből kizárt Almássy Kornél pedig alelnökként dolgozhat tovább.

Az IDF közleményt adott ki az új szervezet megalakulását követően, ebben azt írták: öröm a számukra, ha a közéletben aktívan tevékenykedő fiatalok jelennek meg. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az MDF-nek - alapszabálya szerint - egyetlen ifjúsági szervezete van, az IDF. "Ezért javasoljuk, hogy az új szervezet a céljaikat jobban kifejező Ultra Ibolya Akció Csoport nevet használja" - zárul a Lasztovicza Gábor IDF-elnök nevével jegyzett közlemény, félreérthetetlenül Dávid Ibolya MDF-elnökre utalva.

Az IDF-elnök elmondta: az MDF alapszabályát csak a párt országos gyűlésének kétharmados többsége módosíthatja.

Más értékrend

Az IQ elnöke a távirati irodának azt mondta: az új szervezet segíteni kívánja az MDF-et céljai elérésében. Horváth István - aki jelenleg az IDF-nek is tagja - hozzátette: jó kapcsolata van az IDF vezetőivel, ám más értékrendet kíván képviselni, mint ők. Rövidesen kilép az IDF-ből, de jelezte, hogy a kettős tagság is lehetséges.

Az egyesületi formában működő IQ közel száz taggal alakult meg, és közülük többen jelenleg is tagjai az IDF-nek.

Az alakuló ülésen az MDF képviseletében mások mellett részt vett (ám nem lépett be a szervezetbe) Viniczai Tibor alelnök és Makay Zsolt, az országos választmány elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a reformmal kapcsolatos további késedelmek és EU-n belüli felesleges viták azt eredményezhetik, hogy még több vállalat és befektetés vándorol át az Egyesült Államokba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×