eur:
391.03
usd:
366.1
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A háztartásokat csak a legvégső esetben érintheti a gázfogyasztás korlátozása

A földgáz magyarországi nagykereskedelmét ellátó E.ON szóvivője szerint valószínűtlen, hogy az orosz-ukrán gázvita miatt korlátozni kell a lakossági gázfogyasztást. Kutas István elmondta, bár Moszkva január elsejétől nem szállít gázt Ukrajnának, Magyarországra egyelőre folyamatosan, a szerződésnek megfelelően érkezik a gáz.

Az E.ON Magyarország által megrendelt gáz rendben megérkezett a magyar ukrán határon található átvételi pontra - jelentette ki az InfoRádiónak a földgáz magyarországi nagykereskedelmét ellátó cég szóvivője.

Bár érkeztek arról hírek, hogy az ukránok megcsapolják a tranzit vezetékeket, Kutas István hangsúlyozta: bíznak abban, hogy olyan mennyiségű földgáz fog érkezni keleti irányból az országba, amely a tárolókkal, a nyugati importtal és a hazai kitermeléssel együtt elégséges lesz az ország gázigényének a kielégítésére.

A cégnek Magyarországon öt tározója van, amelyben nagyjából 3,4 milliárd köbméter gázt tárolnak. A napi csúcskapacitás 51 millió köbméter - ez egy hideg téli napon az ország gázigényének mintegy 80-90 százalékára elegendő.

A szóvivő úgy véli: a gázipar szereplőinek a rosszabb helyzetre kell felkészülniük, és fontos, hogy az ellátást még egy válsághelyzetben is biztosítani lehessen. Kutas István elmondta: folyamatosan követik az eseményeket, figyelik a híreket és készenlétben állnak.

Ha mégis korlátoznák a gázfogyasztást, akkor az elsősorban az ipari fogyasztókat érintené - hangsúlyozta a Kutas István, hozzátéve: a háztartások csak a legvégső esetben érzékelnék a problémát, ám nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy a mostani vita a kisfogyasztókat a legkisebb mértékben is érintené, vagyis a családoknak nem kell félniük.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×