eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mi köze a rögbinek a pápa halálához?

Sajátos veszélyforrásnak jártak utána cardiffi statisztikusok: egy orvosi folyóiratban közzétett elemzésük szerint azokban az években, amikor Wales rögbicsapata nyeri meg a Grand Slam kupát, nagy a veszélye, hogy a pápa jobblétre szenderül.

Idén ismét győzött a walesi csapat a Six Nations bajnokságban, így XVI. Benedek pápa életének fonala a kutatók számítása alapján 45 százalékos valószínűséggel szakadhat meg az év utolsó órájáig.

Gareth Payne és kollégái, akik a British Medical Journalban publikálták a különös egybeesésekről készült dolgozatukat, felhívták a Vatikán orvosi stábját, hogy "ne adják át magukat teljesen a pihenésnek, amíg az új esztendő be nem köszönt".

A kutatók 1883-ra visszamenőleg nyálaztak át minden rögbibajnokságot az északi féltekén. Ezen időszak alatt nyolc pápa hunyt el - közülük öten a Grand Slam éveiben.

A halálesetek nem mindig estek egybe a walesi Grand Slam győzelmekkel, de az kiderült, hogy bekövetkeztük évében inkább egy túlnyomórészt protestáns nemzet - Anglia, Skócia vagy Wales - diadalmaskodott a rögbiben, semmint egy jóval "katolikusabb" Franciaország, Írország vagy Olaszország.

"Az utóbbi időben különös városi legenda kapott lábra Walesben: valahányszor Wales megnyeri a Grand Slam rögbibajnokságot, egy pápa meghal, kivéve 1978-at, amikor Wales csapata nagyon jó volt, és két pápa halt meg" - idézte a mondást dr. Payne, a cardiffi Wales Egyetemi Kórház munkatársa.

Ugyanakkor sietett megerősíteni, hogy az egész pápa-rögbi teória nem más, mint merő fantazmagória, amely a walesi csapat két legutóbbi Grand Slam-győzelme nyomán született.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×