eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Debrecen megelőzte Budapestet

Az Európai Bizottság jóváhagyta az új debreceni villamosvonal építési tervét - írja a Népszabadság. Lapszemle.

Debrecené az első magyar nagyprojekt - írja szombati számában a Népszabadság. A lap értesülései szerint az Európai Bizottság jóváhagyta az új debreceni villamosvonal - az északnyugati lakóövezeteket a belvárossal összekötő - legújabb szakaszának építési tervét.

A debreceni villamos-projekt a szakemberek szerint egy sorozat kezdete csupán. A nagyprojektek jelentik a legnagyobb tételeket abból az 1800 milliárd forintnyi megrendelés-állományból, amely a hazai építőiparnak jut. Ezáltal a kormány tervei szerint a magyar munkahelyek megőrizhetőek, illetve újak teremthetők.

A nagyprojektek között szerepel még többek közötti a miskolci és szegedi villamosfejlesztés, a budapesti 1-es és 3-as villamos korszerűsítése, az M43-as Makó és Szeged közötti szakaszának programja, valamint több vasútfejlesztési, és környezetvédelmi terv is.

A Magyar Nemzet szombati számában arról olvashatunk, hogy a miniszterek is érintettek a gyanús földügyben. A lap birtokába jutott dokumentumok alapján azt feltételezi, hogy Gráf József agrárminiszter és Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter is érintett abban a pákozdi állami földértékesítési ügyben, amelyben a Fejér Megyei Főügyészség még november közepén vádat emelt Benedek Fülöp, a Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese ellen.

Az ügy még 2006-ban kezdődött, amikor egy befektető meg akart vásárolni egy, az akkor még Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő lőtérként nyilvántartott 201 hektárnyi természetvédelmi területet. A földterület eladhatóvá tételéhez a lap szerint elengedhetetlen volt Gráf József agrárminiszter, és az akkori honvédelmi miniszter, Juhász Ferenc együttműködése.

A lap felkereste Budai Gyulát, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatóját, aki szerint a több mint 201 hektáros ingatlan esetében a földvásárló érdekében soron kívüli eljárás zajlott.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×