eur:
388.66
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Újabb környezetvédelmi nagyberuházások készülnek

Jövőre kezdik a Mecsek-Dráva hulladékkezelő rendszer kiépítését és Székesfehérvár és térsége szennyvízcsatorna-hálózatának bővítését - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Nem csak gyűjtik, kezelik is a hulladékot a jövő januártól 2011-ig épülő Mecsek-Dráva hulladékkezelő rendszerben - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Egy nagyon jelentős nagytérségi kezelési rendszerről beszélhetünk, amiben a hulldékkezelő központok, az átrakó állomások, a hulldékudvarok, a szelektív gyűjtő rendszerek azt eredményezik, hogy csak és kizárólag a másképpen már nem kezelhető, nem feldolgozható és hasznosítható anyagok kerülnek lerakásra - magyarázta a tárcavezető.

Szabó Imre kitért arra is, hogy a rendszer várhatóan 313 település 426 ezer lakosának a hulladék-kezelését oldja meg, kiépítésével 90 település hulladéklerakóját tudják rekultiválni. Ezek zöme rosszul szigetelt, ami veszélyezteti a talajt és a vízbázist, így a lakosság egészségi állapotát is.

Hatvanöt lerakót szigetelnek és lezárnak, 25-öt pedig kiürítenek, és betemetnek, így egymillió négyzetméternyi terület tisztul meg. A hulladék-gazdálkodási rendszer 8,6 milliárd forintos összköltségből valósulhat meg.

Védik a Velencei-tavat

Székesfehérvár szennyvízprojektjével kapcsolatban Szabó Imre kiemelte: ezzel négy jelentős település - Székesfehérvár mellett Pátka, Pákozd és Seregélyes - szennyvízelvezetését rendezik.

Ezáltal a Velencei-tó közvetlen környéke, a felszíni és a felszín alatti vizek is védelem alá kerülnek. A munkát várhatóan 2009 első felében kezdik és 2010 végére fejezik be. A projekt összköltsége, a 8,57 milliárd forint.

Idén egyébként e kettővel együtt összesen tíz környezetvédelmi nagyberuházásra bólintott rá a kormány, ebből nyolc már az Európai Bizottság jóváhagyására vár Brüsszelben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×