eur:
385.4
usd:
355.02
bux:
67853.2
2024. május 21. kedd Konstantin

Lehet-e nagyobb teherforgalom a Szentendrei úton?

Szakmailag elfogadhatatlan és kivitelezhetetlen, hogy kitiltsák a Szentendrei útról a teherforgalmat - mondta az InfoRádiónak a Parking Kft. ügyvezető igazgatója. Gyarmati Zoltán hozzátette, a teherforgalom jelentős részét maguk a III. kerületi iparterületek generálják.

Elfogadhatatlannak tartja a főváros új teherforgalmi stratégiáját Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, és azt kéri Demszky Gábortól, függessze fel a vonatkozó határozatok végrehajtását. A teherforgalmi stratégiát kidolgozó Parking Kft. szerint nincs igaza a III. kerületi önkormányzatnak.

Bús Balázs szerint a koncepció többi közt azért elfogadhatatlan, mert szakmailag nem indokolt, hogy megnyissák a 11-es főút fővárosi szakaszát a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművek előtt. Szerinte felelős döntéshozó nem határozhatott volna a Batthyány utca - Rákóczi utca - Szentendrei út útvonal nehéz tehergépjármű-forgalom számára történő megnyitása mellett.

Az önkormányzat már többször tiltakozott a 11-es főút fővárosi szakaszának felszabadítása miatt. Szerintük a Szentendrei út alkalmatlan a teherforgalom befogadására. Úgy látják, a főváros tranzit-teherforgalomtól történő mentesítéséhez az M0-s autóút továbbépítésére feltétlenül szükség van, és a kerület szorgalmazza a körgyűrű 10-es és 11-es út közötti szakaszának mihamarabbi megépítését.

Egyedül nem megy

A teherforgalmi stratégiát kidolgozó Parking Kft. szerint nincs igaza a III. kerületi önkormányzatnak, mert egyértelmű szakmai okok indokolják a stratégia ilyen jellegű kialakítását. Gyarmati Zoltán, a cég vezetője az InfoRádiónak azt mondta: amíg a 11-es és 12-es utat nem köti össze az M0-s, nincs jobb megoldás. Le kell bontani a forgalmat két hídra, az Árpád híd magában nem bírja el a tranzitforgalmat.

A legrosszabb esetben 30 százalékkal nő a Szentendrei út teherforgalma, egy útnak pedig bírnia kell negyven tonna terhelést - mutatott rá az igazgató, aki szerint nem lehet a Váci útra terelni ezt a forgalmat, mivel akkor nem használnák ki a Megyeri híd adottságait.

A főváros új teherforgalmi stratégiája szerint - amelyet csütörtökön fogadott el a Fővárosi Közgyűlés - az egész város területe teherforgalmi korlátozás alá esik, az átmenő teherforgalomnak az M0-s körgyűrűt kell használnia.

Mivel az M0-s autóútnak a 10-es és 11-es út közötti szakasza nem épült meg, a tehergépjárművek használhatják az M3-as autópálya bevezető szakaszát, a Hungária és a Róbert Károly körutat, valamint több óbudai utat.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×