eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

"Az egyetemek nagyobb szabadságot kapnak"

A felsőoktatási törvény módosítása komoly lehetőséget ad az egyetemeknek arra, hogy fölöslegessé vált, korszerűtlen ingatlanjaiktól megszabaduljanak, majd a befolyt összegből fejlesszenek - véli a Magyar Rektori Konferencia elnöke. Rudas Imre szerint az a veszély sem fenyeget majd, hogy emiatt kevés lesz az egyetemi férőhely.

A vagyongazdálkodás szabályainak változása, a korábbinál nagyobb szabadságot biztosít az intézményeknek, mivel ez idáig éveken át tartó procedúra volt az egyetemi épületrészek értékesítése - nyilatkozta az InfoRádiónak az elnök, aki egyben a Budapesti Műszaki Főiskola rektora is.

Rudas Imre szerint a módosításra nagy igény volt a felsőoktatásban. Számos egyetemnek van ugyanis elhanyagolt, régi épülete, amelyeknek a fenntartási költségei nagyon magasak. Az egyetemeknek nincs forrásuk a felújításra, ezért sokkal célszerűbb eladni az épületeket és a befolyt összegből beruházni - tette hozzá.

Meglátása szerint leginkább a nagy vidéki és fővárosi egyetemek bocsátanák áruba ingatlanjaikat, a kisebb egyetemek és főiskolák viszont nem érintettek az ügyben.

Rudas Imre szerint az egyetemi helyek száma nem fog drasztikusan visszaesni az eladások miatt. Tény hogy léteznek férőhely-problémák, ugyanakkor az elmúlt évek 100 milliárd forintot meghaladó fejlesztései során számos új épület jött létre - érvelt a főiskolai vezető. Szerinte az intézmények kifejezetten a fölösleges ingatlanokat fogják értékesíteni.

Számtalan, az elmúlt 10-15 évben felhalmozott problémát old majd meg, ugyanakkor forradalmi változásokat nem várunk - mondta el a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×