eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Magyarországon is lehet szennyezett sertésmáj - a nap legfontosabb hírei

Magyarországra is került Írországból származó, esetleg dioxinnal szennyezett sertésmáj. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: az érintett társaság zárolta termékeit, és intézkedett készítményei visszahívásáról. Hozzátette: az írországi áru egy részének feldolgozása miatt Magyarországon 57 tonna olyan májas készítmény van forgalomban, amelybe belekerülhetett az alapanyag.

Bognár Lajos országos helyettes főállatorvos az InfoRádióban arról számolt be: a Kaiser Food Kft. egy önellenőrzés után jelentette be a hatóságoknak, hogy egy dán-norvég kereskedőcégen keresztül, két, a dioxin-szennyezési ügyben érintett üzemből sertésmáj szállítmányokat hozott be Magyarországra. Hangsúlyozta: az még nem derült ki, hogy a termékek valóban szennyezettek-e. Hozzátette: az összes hazai vizsgálat még nem zárult le, így elképzelhető, hogy más cégek is hoztak be dioxinnal szennyezett árut.

A kormányfő válságenyhítő intézkedéseket jelentett be

Újabb válságenyhítő intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc közölte: az állami pályázatokon támogatást nyert vállalatok a következő hetekben kért összeg 40 százalékát megkaphatják előlegbe, így - az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel együtt - 100 milliárd forint újabb forráshoz jutnak. Hozzátette: a támogatás összegét azok is megkapják, akik már korábban megkötötték a szerződéseket. A kormányfő azt mondta: elsősorban az építőipar 30 százalékos bővülését várják az intézkedéstől. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy számításaik szerint Magyarországon 50-100 ezer munkahely szűnhet meg a pénzügyi-gazdasági válság következményeként, ezzel párhuzamosan viszont a közfoglalkoztatásban nagyjából 50-90 ezer munkahelyet tud teremteni az állam. Közben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke - miután nagy építő- és építőanyag ipari cégek vezetőivel tanácskozott - azt mondta: konkrét kérdésekben, például az építőipari munkahelyek megőrzése érdekében pártja kész együttműködni a kormánnyal. Matolcsy György volt gazdasági miniszter ezek között említette az uniós pályázatok gyorsabb elbírálását és a 10 százalékos garanciaalap 2-3 százalékra csökkentését.

Pluszforrás az egészségügyi szakellátásnak

Még ebben az évben 18 milliárd forintot osztanak szét az egészségügyi szakellátásban az Egészségbiztosítási Alap maradványából. Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: 16,7 milliárdot a fekvő- és a járóbeteg-ellátásra fordítanak, fogászati ellátásra 600 millió, mentésre és betegszállításra 250-250 millió, a művesekezelés többletterheinek finanszírozására pedig 500 millió forint jut. Hangsúlyozta, hogy a pénzt a jövő hét végéig kiutalja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az intézményeknek. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője később úgy nyilatkozott: a kormány most kevesebb mint 20 milliárd forintot hagy az egészségügyben, miközben a jövő évi költségvetés 130 milliárdot von el az ágazattól. Emlékeztetett arra: a kórházak lejárt tartozásai elérték a 70 milliárd forintot.

Nem született döntés a BKV-tarifaemelésről a Fővárosi Közgyűlésben

A jövő hétre halasztotta a döntést a budapesti közszolgáltatási díjemelésekről a Fővárosi Közgyűlés. Az ülésen először a BKV jövő évi, átlagosan 7,9 százalékos tarifaemelési javaslata volt napirenden, de szavazategyenlőség miatt nem fogadták el. A voksolás után, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíciónak, illetve a Fidesz-KDNP-MDF alkotta ellenzéknek ugyanannyi képviselője van jelen az ülésen, Demszky Gábor szünetet rendelt el. Később a főpolgármester az összes közszolgáltatási díjemelési döntés elnapolását indítványozta; az előterjesztést az MSZP-SZDSZ-képviselők szavazataival elfogadták.
Miniszterelnök-elöltje már van Romániában

Romániában Theodor Stolojan, a Demokrata-Liberális Párt miniszterelnök-jelöltje kapott kormányalakítási megbízást. Traian Basescu államfő azt mondta: olyan emberre kívánta bízni a feladatot, aki képes kezelni a gazdasági világválságból eredő problémákat, és van elegendő tekintélye ahhoz, hogy biztosítsa az állami intézmények megfelelő működését. Theodor Stolojan rövid felszólalásában jelezte: a következő tíz napban folytatja együttműködését a Szociáldemokrata Párttal és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel a koalíció megalakítása érdekében.

Üzemzavar várható az európai gázellátásban

Az európai gázellátás várható üzemzavaraira hívta fel a figyelmet a Gazprom szóvivője a Financial Timesnak adott nyilatkozatában. Szergej Kupri-janov hangsúlyozta: a problémák abból adódhatnak, hogy az ukrán partner évek óta elhanyagolja a karbantartást, emiatt a télen nagyobb nyomás alatt lévő rendszerben szivárgások, csőtörések fordulhatnak elő. A szóvivő utalt arra, hogy a Naftogaz ukrán energetikai vállalat évek óta a pénzhiányra hivatkozva nem végzi el a karbantartási munkálatokat a hálózaton.

Átadták a Nobel-békedíjat

Oslóban átadták a Nobel-békedíjat Martti Ahtisaari volt finn államfőnek, az ENSZ korábbi koszovói különmegbízottjának. A norvég Nobel-bizottság Martti Ahtisaari számos sikeres nemzetközi békeközvetítő akcióját ismerte el a rangos kitüntetés odaítélésével. A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a svéd alapító, Alfred Nobel hazájában, hanem a norvég fővárosban adnak át.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×