eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Egy "Széchenyi-tervnyi" összeget nyújt a kormány az építőiparnak

Az uniós pályázatokon indult vállalkozók, vállalatok a programok támogatására 40 százaléknyi előleget vehetnek fel a szerződéskötést követő 15 nap után - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány ülése után. A kormányfő üdvözölte, hogy a Fidesz hosszú idő után hajlandó az együttműködésre a válság hatásait enyhítő intézkedésekben.

A kutyaharapást szőrével, a pénzügyi válságot pénzzel kell orvosolni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormányülést követő tájékoztatóján. Ezért újabb gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, amely szerint a gazdaságélénkítés és fejlesztés szempontjából kulcsszerepet játszó vállalkozások a pályázatokon elnyert állami támogatásból 40 százalékos előleget kapnak értékhatár nélkül.

Hozzátette: az önkormányzatok is részesülnek a támogatásból, általában 25 százalék előleget kapnak, de itt már 300 millió forint az értékhatár. Gyurcsány Ferenc szerint az új szabályok alkalmazásával 100-150 milliárd forint kerül hirtelen a magyar gazdaságba, elsősorban az építőiparba.

Mint mondta, az összeg az építőipar nagyjából egy hónapnyi teljes teljesítményének felel meg, és utalva az egykori Fidesz-kormány gazdaságélénkítő programjára, egy egész Széchenyi-tervnyi pénz.

A kormányfő elmondta: a támogatás a már megkötött szerződések esetén is jár. Azok is megkapják az előleget, akik korábban kötöttek szerződést, de még nem hívtak le 40 százaléknyi előleget.

Korábban Orbán Viktor a Fidesz elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta: konkrét kérdésekben együttműködik a Fidesz a kormánnyal azért, hogy egy-két hónapon belül megszülessen az a 25-30 intézkedés, amely alkalmas arra, hogy az építőipari munkahelyeket a válság ellenére megmentse.

Gyurcsány Ferenc üdvözölte, hogy a Fidesz hosszú idő után hajlandóságot mutat az együttműködésre.

A miniszterelnök arról is beszélt, feltételezésük szerint Magyarországon 50-100 ezer munkahely szűnhet meg a pénzügyi-gazdasági válság következményeként. Hozzátette: a legnagyobb veszélyben a versenyszférában dolgozók vannak, a közszférában nagyobb a "védernyő" ereje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×