eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Díjemelések a fővárosban: elhalasztották a szavazást

Nem szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés a jövő évi BKV-tarifaemelést a szerdai rendkívüli ülésen, mivel szavazategyenlőség révén az előterjesztés nem kapta meg a többséget. Ezt követően a közszolgáltatási díjemelésekről egyáltalán nem szavaztak a képviselők, a döntéseket a városvezetés a jövő hétre napolta el. A tervezett díjemelések egyébként minden téren jócskán meghaladnák az inflációt.

Nagy érdeklődés övezte a Fővárosi Közgyűlés december 10-i ülését, mivel a lakosságot érzékenyen érintő javaslatok kerültek napirendre. A városvezetés átlagosan 7,9 százalékos tarifaemelést javasolt a BKV járatain. A jegyárakat 20 forinttal 290 forintra emelte volna, a felnőtt bérlet árát a jelenlegi 8 250-ről 8 900 forintra, míg a nyugdíjas és diákbérletet a mostani 3 250 forintról 3 500-ra növelte volna januártól az előterjesztés szerint a főváros.

Mindezen túl Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes több módosítást is javasolt, így az egyórás metrójegy, a főváros területén a MÁV- és Volán-járatokon is használható egyesített bérlet, valamint a tíz főnél több ember által igénybe vehető csoportos jegy bevezetését.

A szavazásra bocsátott javaslatok nem kapták meg a szükséges többséget, mivel Havas Szófia szocialista képviselő távolmaradása miatt szavazategyenlőség alakult ki a testületben. Az előterjesztést a december 18-i rendes ülésén újratárgyalja a közgyűlés.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes kizárólag szakmai indokokkal magyarázta az áremelési javaslatot, amely a tömegközlekedés korszerűsítését szolgálná. Szerinte a befolyó összeg egy szerény mértékű hozzájárulás lenne a BKV kasszájához és mintegy 3 milliárd forint pluszbevételt hozna a cégnek.

A fővárosi ellenzéki frakciók prominensei, ugyanakkor egyöntetűen elutasították a díjemelési terveket. Tarlós István a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője szerint nonszensz, hogy a díjemelés a jövő évre tervezett infláció dupláját is meghaladná. A képviselő szintén kifogásolta, hogy a korábbiakkal ellentétben jövőre nemcsak a jegy-, hanem a bérletárak is jelentősen emelkednének.

A BKV áremelésről való szavazás kudarcát követően Demszky Gábor főpolgármester javaslatot tett arra, hogy a közműdíj-emelésekről szóló vitát is a jövő hétre napolják el. Felvetését a testület többsége elfogadta.

A szerdai ülésen egyébként számos, a budapestiek részéről húsbavágó díjemelésről szavaztak volna. A városvezetés 8,4 százalékos vízdíjemelést, 10 százalékos csatornadíj-áremelést, és 14 százalékos szemétdíj-áremelését tart indokoltnak.

A Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre által előterjesztett javaslatok szerint a kéményseprési díj 7 százalékkal, míg a kegyeleti közszolgáltatások díja 6,7 százalékkal emelkedne. A főváros ezenkívül a szennyvízszippantás díját is 7 százalékkal növelné. Az ellenzéki pártok képviselői várhatóan ezeket a módosításokat sem támogatják majd.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×