eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hozzájárul a kormány, hogy folytatódjon a szabad rablás

Gyakorlatilag a magyar hatóságok tudtával virágzik az országban a feketekereskedelem, a foghíjas magyar vámrendszer ugyanis nem teszi lehetővé minden beérkező rakomány tételes ellenőrzését - írja a Magyar Nemzet. Ezt korábban a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszteri megbízott is elismerte a lapnak.

Huszty András szerint ugyanakkor nem lehet minden importot tételesen ellenőrizni, különben Pekingig állhatna a kocsisor. Most ráadásul a magyar kormány is hozzájárult ahhoz, hogy a feketegazdaság melegágyaként ismert józsefvárosi piacon tovább folytatódjon a szabad rablás, mivel elmulasztotta hatályba léptetni azt a rendeletet, amely ezen ázsiai piacok megregulázásról szól.

A Népszabadság szerint, ha önként nem megy, törvényi kényszerrel akarja az állattartók követeléseit lényegében magáévá tevő agrártárca jobb belátásra bírni a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncokat. A ma induló tárgyalásokon dől el, mennyit hajlandók maguktól hátrálni a kereskedőcégek, amelyeket először is arra akarnak rávenni, hogy az itthon is előállítható termékek a boltok polcfelületének legalább 80 százalékát betölthessék. Ugyanilyen, a kereskedők által kifogásolt termelői kérés: a forgalmazóknak önként vállalniuk kellene, hogy a saját márkás termékek ára legfeljebb 20 százalékkal lehet olcsóbb, mint ugyanannak az előállítónak saját gyártmánya.

Az index.hu beszámolója szerint bár megérkezett a korlátlan mobilszélessáv, de az extrém letöltőket lassítják a szolgáltatók. A szerződésben vállalt értékeket még így is teljesítik, de hogy milyen okokkal csökkentik a sávszélességet, megtudhatják a portál cikkéből.

A jogszabályi tiltás ellenére hazánkban is előfordul a betegek otthoni infúziós táplálása, ezt a parlament előtt lévő egészségügyi törvény módosításával várhatóan legalizálják - olvasható a Világgazdaságban. Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint minden érv e megoldás mellett szól, hiszen a mesterséges táplálásra részlegesen vagy tartósan rászorulók otthoni ellátása kórházi ágyakat válthat ki, és 30 százalékkal olcsóbbá teheti ezt a beavatkozást.

Egyre kijjebb tolják a kiskereskedelmi láncok a fizetési határidőket és szigorúbban kezelik a beszállítóktól kapott számlákat, ami az elemzők szerint összefügghet a válsággal. A Napi Gazdaság úgy tudja: a Tesco anyavállalata például központilag döntött arról, hogy 2009-re, ha lehet, hosszabb fizetési határidővel kössenek beszállítási szerződéseket.

Aggasztó a külföldi befektetők folyamatos, jelentős eladása a magyar állampapírpiacon, ugyanakkor reményt jelenthet a november közepi fordulat a külföldiek nettó forintpozíciójában - fejtette ki véleményét a portfolio.hu-nak egy gazdasági elemző és egy befektetési alapkezelő a Magyar Nemzeti Bank által közzétett novemberi ábrakészlet alapján. Mivel a legfeszültebb októberi időszakban sem kérdőjeleződött meg a forint iránti bizalom a magyar gazdasági szereplőkben, így stabil maradhat, illetve kissé erősödhet is a magyar fizetőeszköz a következő negyedévekben - vázolta Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×