eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Fico elutasította Gyurcsány javaslatait - a nap legfontosabb hírei

Szlovákiában elutasította Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő kisebbségi kérdésekben megfogalmazott hatpontos javaslatát a miniszterelnök. Robert Fico a kormány ülése után hangsúlyozta: országában biztosítottak a magyar kisebbség jogai, ezért nem fogadhatók el számukra a magyar miniszterelnök előterjesztései.

Budai Bernadett kormányszóvivő közölte: a magyar kabinet még nem kapta meg a szlovák fél hivatalos elutasító válaszát. Közben Komáromban megbeszélést tartott Szili Katalin magyar és Pavol Paska szlovák házelnök. A találkozón megállapodtak, hogy február végéig a két parlament bizottságai egyeztetnek majd a Szlovákia és Magyarország közötti vitás kérdésekről. Korábban a pozsonyi törvényhozás nagy többséggel elfogadta azt a javaslatot, amelynek értelmében Szlovákiában kétnyelvűek lesznek a földrajzi megnevezések a kisebbségi tankönyvekben. Az első helyen a kisebbségi, utána a hivatalos szlovák megnevezés áll majd.

Sólyom: A cigányság esetében nem vált be az önkormányzati rendszer

A köztársasági elnök szerint a magyarországi cigányság esetében nem vált be a jelenlegi kisebbségi önkormányzati rendszer. Sólyom László a Magyar Tudományos Akadémián, a kisebbségi törvény elfogadásának 15-ik évfordulója alkalmából rendezett konferencián azt mondta: Magyarországon nagy különbségek vannak a kisebbségek között helyzetük, létszámuk és nyelvi önállóságuk alapján; a romák problémája pedig speciális kezelést igényel, amit törvényi szinten kell megoldani. Az államfő emlékeztetett arra, hogy az 1993-as kisebbségi törvényt egész Európa üdvözölte. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa úgy vélte: az alkotmányban és a kisebbségi törvényben pusztán deklarációnak szánták a kisebbségek parlamenti képviseletét, annak megvalósítására nem képes a Magyar Köztársaság. Kállai Ernő szerint ez a politikai elitnek sem célja, mert attól fél, hogy a 13 kisebbségi képviselő nem a hatalmon lévő erők érdekei alapján szavaz majd a fontos törvényekben.

A jegybankelnök még várna a kamatcsökkentéssel

Csak a piac által elviselhető mértékben és ütemben tartja elképzelhetőnek a kamatcsökkentést a jegybank elnöke. Simor András egy budapesti rendezvényen azt mondta: a legutóbbi, 50 bázispontos mérséklés óta sokat javult a helyzet, és a további kamatmérséklés is a stabilizálódástól függ. A Magyar Nemzeti Bank elnöke politikai döntésnek nevezte, hogy a kormány nem a szociális rendszerre, hanem a gazdaságra hárította a kiigazítás terheit. A rendezvényen a gazdasági válság elkerülhetetlen velejárójának nevezte a foglalkoztatottak számának csökkenését a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke. Futó Péter azt mondta: a munkaadók álláspontja továbbra is a bérek nominál értékének megtartása és a változatlan minimálbér.

Jogerős a döntés: kartelleztek az autópálya-építők

Jogerősen is a Gazdasági Versenyhivatalnak adott igazat a Legfelsőbb Bíróság az autópálya-építő kartellügyben, amelyben öt vállalkozásra összesen 7 milliárd 43 millió forint bírságot szabtak ki. A bírói testület a felperesek felülvizsgálati kérelmét elutasítva, fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla által tavaly hozott ítéletet. A GVH korábban megállapította, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. által 2002 júliusában, illetve augusztusában kiírt közbeszerzési pályázatokon résztvevő vállalkozások versenytörvénybe ütköző megállapodást kötöttek. A bírság összegét egyébként a jogsértő vállalkozások - a Betonút, a DEBMÚT, az EGÚT, a Hídépítő és a Strabag - már 2005 végén, 2006 elején befizették.
Együtt a fogyatékkal élőkért - kampányt indított a kormány

Elindította Együtt a fogyatékkal élőkért elnevezésű kommunikációs kampányát a kormány. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: elsősorban arra akarják felhívni az egészséges emberek figyelmét, hogy a fogyatékkal élőknek ugyanolyan gondolatai és érzései vannak, továbbá azonos jogok és azonos bánásmód illeti meg őket.

Terhelő vallomás a Zuschlag-perben

A Zuschlag-per tizedrendű vádlottja szerint Arató Gergely oktatási államtitkár, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Újhelyi István, az MSZP alelnöke is tudott a szabálytalan pályázatokról. Szente Zsolt megtagadta a vallomástételt, de a kecskeméti tárgyaláson a tanácsvezető bíró felolvasta a nyomozás során tett vallomását. Eszerint a bűnpártolással, magánokirat-hamisítással és hamis tanúzásra való felbujtással vádolt férfit, aki Kiskunhalason ügyvédként praktizált, Zuschlag János 2006 nyarán kérte meg, hogy vállalja el - az ebben az ügyben negyedrendű vádlott - Õri András képviseletét, aki ellen eljárás indult civil szervezetek pályázaton elnyert pénzei miatt. Szente Zsolt szerint Zuschlag János azt mondta: senkinek nem érdeke, hogy az ügy magasabb szintre is eljusson, és hozzátette: Arató Gergely és felesége, valamint Újhelyi István és Kiss Péter is tudott a tevékenységükről. Arató Gergely, Újhelyi István és Kiss Péter egyaránt cáfolja, hogy tudott az ügyről. A kancelláriaminiszter azt is közölte: hamis vád, valamint hamis tanúzás miatt feljelentést tesz.

Vádemelés a kuruc.info főszerkesztője ellen

Személyes adattal visszaélés és rágalmazás miatt vádat emeltek a kuruc.info főszerkesztője ellen - közölte a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája. A vádhatóság a portálon 2006. október 7-én közreadott, és tíz napon keresztül folyamatosan frissített, "A forradalmárokat börtönbe juttató bírák, ügyészek neve, képe, telefonszáma" című cikk miatt látott alapot a főszerkesztő elleni vádelemelésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×