Minden ötödik magyar, ha vásárol, átböngészi a kiválasztott élelmiszerek címkéit, és Európában mi töprengünk a legtovább azon, mit is tegyünk a kosárba - ismertette a Corvinus Egyetem intézetigazgató tanára annak az uniós kutatásnak az eredményeit, amely a közösség polgárainak vásárlási szokásait vizsgálta.
A legtöbb magyarban az a tévhit él, hogy a megszokottnál jóval kevesebb szénhidrátot kellene fogyasztani, holott a tudomány álláspontja az, hogy a különféle tápanyagokat kiegyensúlyozottan kell magunkhoz venni - magyarázta Simon Judit.
Az egyetemi tanár megjegyezte: az emberek általában tudják, hogy a telített zsírsavakból kevesebbnek kellene a szervezetükbe kerülnie, a telítetlen zsírsavakról azonban csak keveset tudnak, és a szakértők ajánlásait sem ismerik.
Simon Judit elmondta: az emberek nagyjából azzal is tisztában vannak, mennyi kalóriát javasol a szervezetbe juttatni a tudomány, ám a nők ennél jellemzően kevesebbet mondanak. Hozzáfűzte: a megkérdezettek 35 százaléka úgy gondolta - tévesen -, hogy a gyerekeknek a felnőtteknél nagyobb a kalóriaszükségletük.
A kutatásból az is kiderült, jegyezte meg a Corvinus Egyetem intézetigazgató tanára, hogy élelmiszerek vásárlásánál a legfontosabb szempont az íz.
Hanganyag: Torda Júlia