eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány és Orbán is tárgyalt a Reformszövetséggel

Mindkét nagy párt vezetőivel találkoztak a múlt héten alakult Reformszövetség tagjai. Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök és kormányfő szerint a reformoknak nincs alternatívája. Orbán Viktor Fidesz elnök pedig azt mondja, a magyar kapitalizmust kell újjáépíteni.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: az elmúlt hónapok történései többeket arról győznek meg, hogy a reformpolitikának nincsen alternatívája. Egyszerre kell kezelni a válság rövid távú hatásait, illetve olyan intézkedéseket tenni, amelyek Magyarországot középtávon erősebbé teszik.

Hozzátette: a kormány és az MSZP a Reformszövetségre partnerként tekint. Mint mondta, a korábbi éveknél jobb lehetőség van arra, hogy az ország nagy része elfogadja és értse: szükség van a kormányzati szférában és azon kívül is a változásokra. A miniszterelnök a siker kulcsának a szélesebb körű társadalmi-politikai megállapodást tartja. Gyurcsány Ferenc megismételte: a következő fél év törvényhozási munkáját a kormányzati ciklus tavasszal elinduló második reformhullámának kell meghatároznia.

A Fidesz elnöke ugyanakkor úgy vélte: Magyarország nem alagútban, hanem gödörben van. Orbán Viktor kifejtette: 2004-ben, amikor a mostani kormány hivatalba lépett, a gazdasági növekedés 5 százalék volt. Azóta minden évben csökkent, és most az ország becsúszott a recesszióba. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a kormány a döntéseivel csak súlyosbítja a helyzetet. Szerinte ez a kormányzati politika aknamezőre vezeti Magyarországot.

Orbán Viktor közölte: a munkanélküliség megfékezhető, a munkahelyek megvédhetőek, feltéve, ha szükséges lépéseket megteszik. A Fidesz négy területen működne együtt a Reformszövetséggel. Ezek a politikai-kormányzati, az adó, a foglalkoztatási, és fejlesztéspolitikai változások. Hozzátette: ez a változás nem indulhat ki a politikából.

Orbán Viktor fontos kérdésnek nevezte, hogy Magyarország a jelenleginél is gyengébb állapotban kerül-e ki a válságból, rosszabb életszínvonallal és gyengébb gazdasággal, vagy kevesebb munkanélkülivel és jobb gazdaságszerkezettel. A Fidesz elnöke közölte: a magyar kapitalizmust kell újjáépíteni. A Reformszövetség vállalkozását azért tartotta fontosnak, mert szerinte ezzel végre a vállalkozók és a tudományos élet emberei is hallatják hangjukat.

A Reformszövetséget múlt pénteken hozták létre az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint az MTA volt vezetői és jelenlegi elnöke.

Áldozathozatalt követel

"Az illúziót szeretném eloszlatni: mi nem fogjuk felfedezni a spanyolviaszt" - fogalmazott a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Reformszövetség egyik tagja Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök-kormányfővel és Orbán Viktor Fidesz-elnökkel való találkozóit követően.

Pálinkás József szerint a már sokszor hangoztatott reformok közül szeretnének kiválasztani néhányat, és rávenni a közvéleményt arra, hogy ezeket támogassa, a politikát meg arra, hogy megvalósítsa. A kormányzatot, a közszférát, az önkormányzatot, a nyugdíjrendszert, az egészségügyet és az oktatást érintő területeken tervezett változások mellett átfogó adóelképzelésekkel is előállnak január végéig, február elejéig. Az akadémiai elnök rámutatott: a reformok végrehajtása mindenki részéről áldozatokat követel majd.

Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt: azt a célt tűzték ki, hogy Magyarország már 2012-ben bevezethesse a közös fizetőeszközt, az eurót, illetve tíz éven belül a magyar életszínvonal megközelítse az európai uniós átlagot. Futó is úgy vélte, nagyon nehéz lesz a következő, a gazdasági válsággal terhelt időszak, de már most el kell kezdeni a felkészülést a krízis utáni napokra.

A Reformszövetségtől Futó Péter és Pálinkás József mellett Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke, valamint Lőrincze Péter, a VOSZ elnöki főtanácsadója volt jelen.

A Reformszövetséget múlt pénteken hozták létre az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint az MTA volt vezetői és jelenlegi elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×