eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az igazságszolgáltatási tanács támogatja Sólyom jelöltjét

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ülésén a tagok többsége támogatta Sólyom László köztársasági elnök jelöltjét, Havasiné Orbán Máriát a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.

A tanácsnak törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a Legfelsőbb Bíróság elnökének tisztségére jelölt személyről. A testület szabályozása szerint erről a tagok zárt ülésen, titkos szavazással határoznak.

Sólyom László köztársasági elnök a múlt héten mutatta be főbírójelöltjét, Havasiné Orbán Máriát. Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást.

A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán hatéves megbízatása június 24-én járt le. Havasiné Orbán Mária jelöléséről eddig csak az SZDSZ nyilvánított véleményt: Hankó Faragó Miklós képviselő azt mondta, hogy pártja támogatja a megválasztását.

A többi párt hivatalosan még nem nyilatkozott. Az új főbírót az államfő jelöli, és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel. Az Országgyűlés elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a parlament várhatóan december 8-án szavaz a jelöltről.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×